« Svijet
objavljeno prije 11 godina
BRAVO!

Island ne želi u Europsku uniju

Nakon što su se teškom mukom izvukli iz krize, logično su zaključili da nema smisla ulaziti u drugu

Islanđane se ne može natjerati u EU
Islanđane se ne može natjerati u EU (Arhiva)
Više o

EU

,

pristupni pregovori

,

Island

Europska unija doživjela je težak udarac, štoviše, dobila je pravu šamarčinu kad je islandski ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson službeno u Bruxellesu izjavio da Island odustaje od ulaska u EU.

Island se našao na koljenima početkom krize kad su dvije velike banke otišle na bubanj, a Island po nekoj čudnoj logici trebao vratiti silne milijarde Britancima koji su se polakomili za visokom kamatom. 

No, iz toga su se izvukli, teškom mukom doduše, a nakon toga je počela izravna demokracija koja je, između ostaloga, otjerala premijera u zatvor zbog lošeg vođenja zemlje, dodala neke članke Ustava internetskim referendumom i započela pregovore s EU.

Te 2010. godine na vlasti su bili socijaldemokrati koji su podržavali integraciju, a i EU je bila zainteresirana kako bi pokušala pronaći model da Britanci ipak dođu do svojih novaca.

Sada je na vlasti koalicija stranaka koja ne podržava EU, uz to tako osjeća i tri četvrtine Islanđana i u najboljoj maniri demokracije odustali su od pregovora o pristupanju.

Svaka čast ...

14.06.2013. 12:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh