« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
ZVIŽDAČ

Edward Snowden bio je aktivan na forumima

Dok je radio za američke obavještajne agencije, Edward Snowden je bio aktivan na internetskim forumima

Zviždač je imao burnu internetsku prošlost
Zviždač je imao burnu internetsku prošlost (Arhiva)
Više o

CIA

,

Zviždač

,

NSA

,

Edward Snowden

,

PRISM

,

forumi

Edward Snowden je tijekom osam godina rada za CIA-u, a zatim za NSA postavio stotine poruka na internetskom forumu pod pseudonimom.

'Ne mogu očekivati da ću promijeniti način na koji se stvari odvijaju pritužbama, pisanjem pisama ili dizanjem stvari u zrak', napisao je Snowden 2003. godine kao odgovor na raspravu o korporativnoj pohlepi na online forumu Ars Technica.

'To nije način na koji djeluje dobar čovjek. Međutim, ja ću učiniti što mogu sa sredstvima koja su mi na raspolaganju', napisao je.

Snowden (29) je otkrio medijima povjerljive informacije o američkom nadzoru telefonskih i internetskih komunikacija širom svijeta kako bi uzbunio javnost glede onoga što se čini u njezino ime.

Snowden je prošli tjedan otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka o građanima iz telefonskih komunikacija i s interneta iz cijelog svijeta programom PRISM. Američko ministarstvo pravosuđa objavilo je u međuvremenu da je pokrenulo istragu o curenju informacija i da je Snowden podložan kaznenom progonu.

Internetsku peticiju za Snowdenov oprost od progona potpisalo je u Americi 30 tisuća ljudi. Istodobno je u anketi Washington Posta većina Amerikanaca odgovorila da podržava nazdor komunikacija ako joj je cilj borba protiv terorizma.

Snowden, koji je 20 svibnja doputovao u Hong Kong, odjavio se iz tamošnjeg hotela u ponedjeljak i od tada mu se gubi trag. Pretpostavlja se, međutim, da je i dalje na području Hong Konga. Hong Kong ima ugovor o izručenju sa Sjedinjenim Državama, ali bi postupak eventualnog izručenja mogao trajati mjesecima i biti blokiran iz Pekinga.

14.06.2013. 13:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh