« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GEERTR WILDERS:

Islamizam je nespojiv s demokracijom

Nizozemski desničar u Londonu je predstavio svoj kontroverzni film Fitna i u govoru ponovio kako smatra da je "dosta islama u Europi"

Geert Wilders
Geert Wilders (Getty Images)
Više o

Nizozemska

,

Islam

,

Geert Wilders

,

Stranka sloboda

,

Europa

,

film Fitna

Nizozemski zastupnik krajnje desnice Geert Wilders je u petak, tijekom posjeta Londonu gdje je predstavio svoj film koji islam optužuje za fašizam, ocijenio da je islamizam "nespojiv" s demokracijom.

"Islamizam i demokracija su nespojivi. Što ćemo imati više islamizma, tim ćemo više gubiti slobodu i protiv toga se treba boriti", rekao je zastupnik koji je stigao u London nakon dobrog rezultata svoje stranke na nizozemskim općinskim izborima prošle srijede.

Wilder je nazvao proroka Muhameda "divljakom". "Mislim da nam je dosta islama u Europi, mislim da je islam nasilna religija".

Wilder je došao u gornji dom parlamenta predstaviti svoj sporni film "Fitna", na poziv Lorda Malcoma Pearsona, predsjednika UKIP-a, euroskeptične britanske stranke.

Geert Wilders je rekao da će se, ako uđe u nizozemsku vladu nakon parlamentarnih izbora u lipnju, protiviti vojnom angažmanu Nizozemske u Afganistanu i da će blokirati imigraciju. Priznao je da nema izgleda postati premijer.

Wilders je 12. veljače vraćen s londonske zračne luke Heathrow, kada je vlada njegove tvrdnje nazvala ekstremističkim i navela da on predstavlja prijetnju za javnu sigurnost. Zastupnik je zatim nakon žalbe postigao poništenje te odluke o odbijanju, te mu je slobodan ulazak u Britaniju.

Wilders je šef Stranke slobode, protiv njega je pokrenut proces zbog poticanja mržnje i diskriminacije, a na općinskim izborima u srijedu u Nizozemskoj njegova stranka vodi u gradu Almere i druga je u Den Haagu.

05.03.2010. 22:01:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh