« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
što se zapravo dogodilo?

Misteriozno nestali avion poslao 24 poruke o kvaru

Najnovija teorija je do kvara došlo zbog smrzavanja jer je oluja podigla more toliko visoko da su čestice vode došle do aviona i smrzle se

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pad aviona

,

pad Air Franceovog zrakoplova

,

Air France 447

Priča o letu 447 polako ulazi u anale modernog zrakoplovstva, jer niti tri dana nakon nestanka aviona s radarskog ekrana nitko nema ideju što se zapravo dogodilo. Prve verzije o padu uzrokovanom olujom počele su dobivati potvrdu u zadnjoj komunikaciji s pilotima, a zatim i s 24 signala kvara na avionu koje je poslao automatski sustav za obavještavanje.

Po riječima direktora BEA-e Paula-Louisa Arslaniana, poslano je više poruka o "kvaru i o prekidu rada" uređaja, među kojima i na automatskom pilotu.

Poruke o kvaru zrakoplovi odašilju i ako pilot "namjerno" isključi uređaj, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji.

Zatim je i pronađeno dosta otpada po oceanu blizu mjesta za koje se pretpostavlja da bi moglo biti točna lokacija pada, no ta teorija postaje sve nevjerojatnija.

Naime, u sličnom koridoru, u približno isto vrijeme bilo je još barem 12 zrakoplova, od kojih niti jedan nije prijavio probleme s olujama. U isto vrijeme su prema Parizu krenuli i letovi iz Sao Paula, Rio de Janeira i Buenos Airesa, koji su bez ikakvih poteškoća s vremenom stigli na vrijeme. Ni avioni British Airwaysa, Air TAM Brazila i Air Iberie nisu se sreli s olujom, a letjeli su istom rutom kao i nestali avion.

Pilot na letu Air Cometa koji je išao nešto južnijom rutom prijavio je snažan bljesak i jarku bijelu svjetlost koja se kretala velikom brzinom prema površini mora otprilike nekoliko sekundi, a to se dogodilo u olujnom nevremenu koje je uz to imalo jaku električnu aktivnost, što je i navelo stručnjake da ustvrde da je avion pao zbog munje. Podsjetimo, stručnjaci koje je kontaktirao Metro nekoliko sati nakon nesreće isključili su mogućnost pada zbog udara groma.

Trenutna teorija temelji se na automatskim porukama o kvarovima, od kojih je jedna javila da je onesposobljen autopilot, a ostale su dale naslutiti da se brzina zrakoplova nije ispravno mjerila. Mogućnost da je snažna oluja podigla morsku vodu na veliku visinu, zalila avion koji se zatim smrznuo zvuči prilično fantastično, no dolazi iz usta znanstvenika pa se ne može odmah odbaciti.


06.06.2009. 14:51:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh