« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
ARGUMENT?

Iranski ministar: Proizvodnja nuklearnog oružja je veliki grijeh

Ali Akbar Salehi, iranski ministar vanjskih poslova, kaže kako je proizvodnja, posjedovanje i prijetnja nuklearnim oružjem veliki grijeh

Fotografija vijesti
Više o

Iran

,

UN

,

sankcije

,

nuklearni program u Iranu

Iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, koji u Ženevi sudjeluje na konferenciji o razoružanju pod pokroviteljstvom UN-a, izjavio je da je proizvodnja nuklearnog oružja "veliki grijeh", javlja Hina.

"Želim naglasiti da mi ne vidimo nikakve slave, ponosa ni snage u nuklearnom oružju. Upravo suprotno - u skladu s religijskim uputama koje je objavio naš vrhovni vođa, proizvodnja, posjedovanje i prijetnja nuklearnim oružjem su nezakoniti, isprazni, opasni i zabranjeni kao veliki grijeh", rekao je on obraćajući se sudionicima konferencije.

Iran tvrdi da je njegov nuklearni program namijenjen isključivo istraživanju i proizvodnji energije u civilne svrhe te odbija tvrdnje zapadnih zemalja da se radi o programu za proizvodnju nuklearnog oružja.

Izvješće Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) tvrdi da je Iran znatno ubrzao obogaćivanje uranija, što je odmah rezultiralo porastom cijene nafte zbog bojazni od vojne konfrontacije zapada i iranskih vlasti.

Teheran je pozvao na nastavak pregovora o njegovom nuklearnom programu ali dosadašnji kontakti IAEA i Irana nisu dali naslutiti da bi ti pregovori mogli donijeti dogovor koji bi ublažio strahovanja zapadnih zemalja i Izraela.

29.02.2012. 10:34:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh