« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ČIJU STRANU DRŽI?

Biden pozvao na sklapanje mira, Palestinci žele prekid gradnje

Izraelska isprika je neprihvatljiva, poručili su Palestinci koji ne žele nastaviti prema pregovorima dok ne stane kraj izgradnje naselja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Joe Biden

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Potpredsjednik SAD-a Joe Biden u četvrtak je pozvao Izraelce i Palestince da prevladaju diplomatski spor koji je pratio njegov posjet regiji i zatraži od obje strane da, bez obzira na prepreke, ne gube više vrijeme kako bi riješili njihov više desetljeća dugi sukob.

Biden je zaključujući svoj trodnevni posjet području koristio pomirljive tonove očito pokušavajući prevladati nezadovoljstvo izazvano izraelskim planom nove gradnje u spornom istočnom Jeruzalemu. Govoreći na sveučilištu u Tel Avivu Biden je rekao da se obje strane moraju prihvatiti posla postizanja mira.

"Kako bi okončali ovaj povijesni sukob obje strane moraju biti povijesno odvažne. Ako svaka tvrdoglavo čeka, onda će ovo vječno trajati", rekao je Biden.

Bidenov govor djelovao je kao da ne želi dopustiti da spor s Izraelom zaustavi najnoviji napor Obamine administracije u postizanju mira na Bliskom istoku. No Bidenova pretjerana pohvala židovskoj državi, izjava da SAD "nema boljeg prijatelja od Izraela", mogla bi razočarati one koji su nadali da će biti oštriji s obzirom na novi plan naseljavanja.

Biden je ponovio svoju osudu plana izgradnje 1.600 stanova za Židove u palestinskom istočnome Jeruzalemu i zatražio od obje strane da izbjegavaju postupke koji bi mogli potkopati pregovore. "Ja sam ga, na zahtjev predsjednika (Baracka) Obame, odmah i jasno osudio", rekao je.

Palestinska samouprava odbacila je izjave Izraela dane američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu u kojima se izražava "žaljenje" zbog neprikladnog trenutka u kojem je objavljen nastavak izgradnje židovskih domova u Istočnom Jeruzalemu, te izričito traži obustavu gradnje u arapskom dijelu grada i čitavoj Zapadnoj obali.

"Izraelsko priopćenje je neprihvatljivo jer se u njemu govori o pogrešci u kalendaru, a ne temeljnoj pogrešci, tj. nastavku izgradnje židovskih naselja koje mora prestati", rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erakat.

"Nastavak izgradnje naselja je pogreška, to nije pitanje datuma jer su ta naselja potpuno nelegalna", dodao je. (hina/metro-portal)

11.03.2010. 17:06:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh