« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
NE BUŠER

Iranska nuklearka počela s ograničenim radom

Reaktor smješten nedaleko Perzijskog zaljeva podignut je do "najniže razine snage koja se može kontrolirati" objavila je u nedjelju državna agencija RIA

NE Bušer
NE Bušer (Shutterstock)
Više o

Iran

,

Bušer

,

nuklearka

,

RIA

Iranska nuklearka Bušer počela je s ograničenim radom što je ključni korak prema njezinu puštanju u pogon, objavila je u utorak ruska kompanija koja je izradila nuklearku, prenosi Hina.

Reaktor smješten nedaleko Perzijskog zaljeva podignut je do "najniže razine snage koja se može kontrolirati" objavila je u nedjelju državna agencija RIA pozivajući se na kompaniju. Objavila je da je u tijeku samoodrživi proces nuklearne fisije u reaktoru u Bušeru koji je prva iranska nuklearka. Nuklearka je suočena s mnogim odgodama početak rada od njezine izgradnje u 1970-ima.

Član iranskog parlamentarnog odbora koji nadzire Bušer kazao je u ponedjeljak kako se provode "završni testovi", a iranska novinska agencija Fars kazala je kako će nuklearka početi puštati energiju u sustav za dva mjeseca. Zapadne zemlje godinama pozivaju Rusiju da odustane od posla izgradnje Bušera vrijednog milijardu dolara u strahu da će omogućiti Iranu izgradnju nuklearnog oružja. Sporazum po kojem će Iran vraćati Rusiji potrošeno gorivo ublažio je te strahove.

Iran službeno spreman nastaviti razgovore s 5+1

Iran je u pismu šefici europske diplomacije Catherine Ashton objavio kako pristaje nastaviti pregovore s velikim silama o njegovu spornom nuklearnom programu, ali je naglasio kako se razgovori moraju voditi bez pritiska, objavila je iranska državna televizija.

Iranski veleposlanik u Bruxellesu predao je u utorak ujutro iransko pismo europskoj šefici diplomacije Ashton kao odgovor na ponudu EU-a o nastavku pregovora sa skupinom 5+1 o kontroverznom iranskom nuklearnom programu, istaknuo je Al Alam. U tom odgovoru, iranski pregovarač o nuklearnoj energiji Said Džalili piše da Iran "gleda blagonaklono na povratak velikih sila za pregovarački stol, na temelju suradnje o zajedničkim točkama" koje postoje između dvije strane, prema Teheranu. U pismu se ističe kako razgovori moraju biti pravedni i moraju se voditi bez pritisaka, dodala je televizija Al Alam.

Analitičari to tumače kao iransku poruku da se u razgovorima neće pregovarati o obogaćivanju uranija koje Iran smatra svojim suverenim pravom. Predsjednik Mahmud Ahmadinedžad u ponedjeljak je ponovio da Iran neće odustati od svog prava na obogaćivanje uranija. Ashton je poslala u veljači pismo iranskim vlastima nakon neuspjelih pregovora održanih mjesec prije u Istanbulu između skupine 5+1 (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a: SAD, Rusija, Kina, Francuska i V. Britanija, plus Njemačka) i Irana o nuklearnom pitanju.

10.05.2011. 16:41:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh