« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
SRAMOTA ZA INSTITUCIJE

Napulj se guši u 3.000 tona smeća, vojska započela čišćenje

Vlada je uputila ukupno 160 vojnika da pomognu svladati krizu u Napulju koja ne prestaje iako je potkraj 2009. donesen hitan sanacijski plan

Smeće u Napulju
Smeće u Napulju (Wikipedia)
Više o

Napulj

,

smeće

Inženjerci talijanske vojske počeli su u utorak raščišćavati napuljske ulice zatrpane s oko 3.000 tona smeća, a vatrogasci su noćas morali ugasiti četrdesetak požara. Brigada "Garibaldi" bagerom i sa šest kamiona od 4 do 5 tona počela je čistiti četvrt Gianturco u južnom predgrađu Napulja kojim caruje smrad što tjera na povraćanje, piše Hina.

Vlada je uputila ukupno 160 vojnika da pomognu svladati krizu u Napulju koja ne prestaje iako je potkraj 2009. donesen hitan sanacijski plan. "Vojska problem neće riješiti, njihova intervencija nije presudna i bit će ograničena", rekao je napuljski dužnosnik Paolo Giacomelli i priznao da slanje vojske govori "o slabosti institucija".

Problem je što nema primjerenih odlagališta, manjka spalionica i reciklažnih centara i unatoč obećanjima vlasti Napulj je opet zagušen smećem nakon relativna zatišja potkraj 2010. i u početku 2011. Vlada premijera Silvija Berlusconija obećala je u studenome riješiti problem, a Europska komisija zaprijetila je Italiji financijskim sankcijama ne donese li plan obrade otpada na napuljskom području.

Taj grad je 2007./2008. punio naslovnice svjetskog tiska apokaliptičnim fotografijama povijesnog središta zagušena smećem. Nesposobnost tadašnje vlade lijevog centra da riješi problem pridonijela je Berlusconiju da pobijedi na izborima u proljeće 2008. i vrati se na vlast. Međutim, do danas spalionica nije izgrađena. Stručnjaci procjenjuju da će trebati najmanje tri godine za izgradnju pogona koji će riješiti problem napuljskog smeća.

10.05.2011. 17:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh