« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
LJUTITI IRANCI

Iran: Umjesto isprike, SAD traži svoju letjelicu natrag

"Čini se da je Obama zaboravio da je narušen naš zračni prostor, da je vođena špijunska operacija protivna međunarodnim zakonima", rekao je glasnogovornik iranskog MVP-a

Fotografija vijesti
Više o

Barack Obama

,

Iran

,

Ahmad Vahidi

,

Iran SAD

,

bespilotne letjelice

Umjesto da je traži natrag, administracija Baracka Obame trebala bi se ispričati Iranu zbog toga što su poslali bespilotnu letjelicu da nas snima, poručilo je iransko ministarstvo vanjskih poslova, javlja Hina.

Iran je 4. prosinca objavio da je nad istokom zemlje, blizu Afganistana srušio špijunsku letjelicu. Avion je prikazan i na televiziji, a Iran tvrdi da je gotovo otkrio njegove tehnološke tajne.

U ponedjeljak je Obama na konferenciji za novinare rekao da SAD svoju letjelicu traži natrag. "Zatražili smo je, vidjet ćemo kako će Iranci reagirati". Iranski su dužnosnici već rekli kako je neće vratiti.

"Čini se da je (Obama) zaboravio da je narušen naš zračni prostor, da je vođena špijunska operacija protivna međunarodnim zakonima", rekao je Ramin Mehmanparast, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova. "Umjesto da se službeno ispriča za prekršaj koji je počinio, on postavlja takav zahtjev. Amerika mora znati da upad u zračni prostor Irana može ugroziti svjetski mir i sigurnost".

Ministar obrane Ahmad Vahidi rekao je za državnu novinsku agenciju IRNA-u: "Američka špijunska letjelica vlasništvo je Islamske Republike Irana. Teheran će odlučiti što će s njom", piše AFP. Iranski je parlament donio rezoluciju kojom upad špijunske letjelice naziva "dokazom međunarodnoga terorizma i očitim kršenjem međunarodnih zakona američkoga agresora", te najavljuje da će Iran možda od Washingtona tražiti odštetu.

Iran se već požalio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i zatražio akciju da se "stane na kraj takvu opasnu i nezakonitu ponašanju".

Snage ISAF-a, NATO-ovih postrojba u Afganistanu, isprva su objavile da je možda riječ o američkoj izviđačkoj letjelici koja je nestala tijekom misije nad zapadnim Afganistanom. No osoba upoznata sa situacijom rekla je za Reuters u Washingtonu da je bespilotna letjelica bila u misiji nad Iranom.

 

13.12.2011. 15:59:50
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh