« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
NUKLEARNA PITANJA

Iran u četvrtak odgovara na UN-ov prijedlog

Ne zna se hoće li Iran pristati na obogaćivanje urana u inozemstvu, a IAEA nije komentirala nedjeljnu inspekciju novog pogona

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

IAEA

,

Ujedinjeni narodi

,

iranski nuklearni program

,

Mohamed El Baradei

Iranski izaslanik u nuklearnoj agenciji Ujedinjenih naroda u četvrtak će u Beču predstaviti stajalište službenog Teherana o nacrtu sporazuma o nuklearnom gorivu, objavila je u srijedu iranska novinska agencija.

Agencija Mehr objavila je da će veleposlanik Ali Asgar Soltanieh predati iranski odgovor Mohamedu El Baradeiju, predsjedniku Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). Riječ je o reakciji na UN-ov prijedlog da Iran većinu svoga obogaćena urana pošalje u inozemstvo.

Diplomat blizak nuklearnoj agenciji rekao je da se u četvrtak u Beč vraćaju i UN-ovi stručnjaci koji su u nedjelju ujutro stigli u Iran u inspekciju novoga pogona za obogaćenje urana, piše Reuters.

Oni su posjetili taj pogon, 160 kilometara južno od glavnoga grada. Bili su ondje četiri dana, a posjetili su i Teheran, kako bi provjerili da podzemni pogon nema vojnu namjenu, piše agencija dpa.

IAEA nije komentirala rezultate inspekcije toga pogona, drugoga iranskog pogona za obogaćivanje urana. Ni iranski dužnosnici nisu komentirali tu inspekciju, a nije jasno kada će i hoće li rezultati uopće biti objavljeni. (hina/metro-portal)

28.10.2009. 22:40:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh