« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ISLAMOFOBIJA

Iran proziva Švicarsku zbog referenduma o minaretima

Iranski ministar vanjskih poslova pozvao je švicarsku kolegicu da javno prizna kako nije smjela dopustiti održavanje referenduma

(Getty Images)
Više o

Iran

,

minareti Švicarska

,

Munušer Motaki

,

Micheline Calmy

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u subotu je pozvalo na razgovor švicarskog veleposlanika u Teheranu, oštro kritiziravši ishod referendum kojim se u Švicarskoj zabranjuje izgradnja minareta.

Švicarci su prošlu nedjelju izašli na referendum, koji je sazvala desno orijentirana Švicarska narodna stranka, kako bi se izjasnili o gradnji minareta u Švicarskoj. Više od 50 posto Švicaraca izjasnilo se protiv.

U ministarstvu smatraju da bi takvi potezi samo mogli još više povećati tzv. islamofobiju i predrasude prema strancima te pojačati napetosti između muslimana i kršćana, prenijela je IRNA.

Ministar vanjskih poslova Munušer Motaki pozvao je svoju švicarsku kolegicu Micheline Calmy Rey da javno kaže kako zemlja koja vjeruje da poštuje demokraciju i ljudska prava, nije smjela dopustiti održavanje takvog referenduma.

"Smatram da o vjerskim vrijednostima ne bi nikad trebalo odlučivati referendumom. U očima muslimanskog svijeta, zabrana gradnje minareta, šteti ugledu Švicarske kao jedne napredne zemlje", rekao je Motaki. U Švicarskoj živi oko 400.000 muslimana. (hina/metro-portal)

05.12.2009. 13:26:47
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh