« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ODMAZDA ZA ŠPIJUNIRANJE

Iran prijeti da će napasti američke baze širom svijeta

"Američka vlada će platiti visoku cijenu za ovaj neprimjeren čin. Naše obrambene akcije više neće biti ograničene na naše zemljopisne granice", rekao je general iranske vojske

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

vojska

,

Iran

,

špijuniranje

,

bespilotna letjelica

Iran je u subotu opet zaprijetio provođenjem akcija izvan svojih granica kao odgovor na američko špijuniranje iz zraka i zatražio je ispriku Washingtona pošto je zaplijenio američku bespilotnu izviđačku letjelicu koja je djelovala iznad iranskog teritorija, javlja Hina.

"Američka vlada će platiti visoku cijenu za ovaj neprimjeren čin. Naše obrambene akcije više neće biti ograničene na naše zemljopisne granice", rekao je general Masud Džazejri, zamjenik načelnika glavnog vojnog stožera.

"Američka vlada se mora odmah ispričati za taj neprijateljski i nezakonit čin povrede iranskog zračnog prostora", dodao je vojni dužnosnik, a prenijela je službena agencija Irna.

Teheran je objavio da je prošlog tjedna došao u posjed američke "nevidljive" izviđačke bespilotne letjelice RQ-170 koja je ušla na iranski teritorij iz Afganistana i koju je bez većih oštećenja prizemljio 250 km od granice u pustinjskom području Tabasu, na sjeveroistoku zemlje.

Iranska televizija je u četvrtak objavila navodne snimke tog sofisticiranog uređaja koji se drži u strogoj tajnosti i koji je, po pisanju američkih glasila, u trenutku izgreda bio u zadaći promatranja iranskih nuklearnih postrojenja po nalogu CIA-e.

Iran je odmah nakon povrede svog zračnog prostora upozorio da "operativne i elektroničke akcije oružanih snaga Islamske Republike protiv neprijateljskih uređaja ubuduće neće biti ograničene na granice zemlje". General Džazejri nije otkrio o kakvom djelovanju Iran razmišlja.

Potpredsjednik parlamentarnog odbora za vanjsku politiku i za nacionalnu sigurnost Mohamed Kosari zaprijetio je u petak SAD-u "strašnim" iranskim odgovorom ako u Iran uđu i druge američke bespilotne letjelice. Iran će u tom slučaju "napasti sve američke vojne baze širom svijeta", kazao je.

Teheran je usto preko švicarskog veleposlanstva, koje u odsutnosti diplomatskih veza između Irana i SAD-a zastupa američke interese, uložio službeni prosvjed Washingtonu.

10.12.2011. 13:10:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh