« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
AMERIKANCI ZADOVOLJNI

Iračani su likvidacijom dvojice čelnika Al Kaide preuzeli vodstvo u osiguravanju zemlje

Irački premijer Nouri al-Maliki prvi je objavio smrt Al-Bagdadija i Al-Masrija na konferenciji za novinare u Bagdadu i pokazao novinarima fotografije njihovih krvavih leševa

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Al-Qaeda

,

Al Qaida

,

Joe Biden

,

Nouri al-Maliki

,

Al-Kaida

Američki potpredsjednik Joe Biden izjavio je u ponedjeljak da je ubojstvo dvojice čelnika Al Kaide u Iraku "potencijalno razoran udarac" tamošnjem ogranku te terorističke mreže.

"Ubojstva Abu Ajuba al-Masrija i Abu Omar al-Bagdadija, koji su donedavno planirali i izvršavali terorističke napade protiv Iračana i Amerikanaca, potencijalno je razoran udarac Al Kaidi u Iraku", izjavio je Biden na brifingu za novinare u Bijeloj kući.

On je ocijenio da "akcija pokazuje poboljšanu sposobnost iračkih snaga sigurnosti", dodajući kako su operaciju vodili Iračani i izveli je na temelju obavještajnih podataka koje su sami prikupili.

Iračke snage su, uz potporu američkih, ubile dvojicu čelnika Al Kaide u noćašnjem raketnom napadu na njihovo skroviše u jednoj kući kraj Tikrita, rodnog mjesta pokojnog iračkog dikatatora Sadama Husiena. "Iračani su preuzeli vodstvo u osiguravanja Iraka i njegovih građana likvidacijom ove dvojice pojedinaca", rekao je Biden, nazivajući akciju "važnom prijelomnicom" i dokazom da će iračke snage u budućnosti uspješno preuzeti brigu za sigurnost zemlje.

On je izrazio sućut obitelji američkog vojnika koji je poginuo u operaciji. Američka vojska je ranije objavila da je vojnik poginuo u rušenju američkog helikoptera tijekom te noćne akcije. Biden je potvrdio odlučnost SAD-a da povuče borbene postrojbe iz Iraka do kraja kolovoza ove godine, te sve ostale snage do kraja 2011.

Irački premijer Nouri al-Maliki prvi je objavio smrt Al-Bagdadija i Al-Masrija na konferenciji za novinare u Bagdadu i pokazao novinarima fotografije njihovih krvavih leševa. Njihovu smrt kasnije su potvrdili američki vojni dužnosnici. Zapovjednik američkih snaga u Iraku general Ray Odierno pohvalio je operaciju u Tikritu. "Smrt tih terorista je potencijalno najveći udaraac Al Kaidi u Iraku od početka pobune. Preostaje još posla, no to je veliki korak naprijed u čišćenju Iraka od terorista", rekao je Odierno.

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman je kazao da operacije pokazuje rastuću sposobnost iračkih snaga sigurnosti. Egipćanin Al Masri vodio je Al Kaidu u Iraku od lipnja 2006., kada je u američkom zračnom udaru likvidiran njezin dotadašnji čelnik Abu Musab al Zarkavi.(hina/metro-portal)

19.04.2010. 22:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh