« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina
HM, HM

Ipak se ne zabranjuje stevija

Skandalozna vijest da Ministarstvo zdravlja zabranjuje steviju i batat izgleda nije točna

Fotografija vijesti
Više o

zabrana stevije

,

stevija

Vijest koja je zazvučala kao najgora podvala korporacija koje nas žele utopiti u nezdravoj hrani kako bi uspješnije prodavala svoje štetne proizvode, a posljedično i lijekove, izgleda da ipak nije istinita.

Iz Ministarstva zdravlja stiglo je sljedeće priopćenje koje demantira tu suludu vijesti:

Ministarstvo zdravlja u postupku je donošenja novog pravilnika o dodacima prehrani radi usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s propisima Europske unije koji, između ostalog, uređuju uporabu biljnih vrsta u dodacima prehrani stevia i batat.

U medijima se  pojavila pogrešna informacija da Ministarstvo zdravlja zabranjuje uporabu popularne biljke stevia i slatkog krumpira batat, što ne odgovara istini, stoji u priopćenju Ministarstva.

Prema prijedlogu Prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o dodacima prehrani, čije se donošenje očekuje tijekom veljače, stevia i batat nisu zabranjeni a proizvodnja tih biljaka u Hrvatskoj ničim nije dovedena u pitanje. Ministarstvo zdravlja provelo je javnu raspravu o Prijedlogu pravilnika te ga uputilo na suglasnost Ministarstvu poljoprivrede.

Ipak, nije sve baš sjano. Ono što je u Pravilniku novo je tzv. negativna lista, odnosno lista biljnih vrsta koje se ne smiju koristiti u dodacima prehrani. To  nikako ne znači da se zabranjuje korištenje batata u prehrani, kao ni uzgoj stevije za proizvodnju steviol glikozida - popularnog prirodnog zaslađivača.

Zašto se list stevije u prirodnom obliku ne može koristiti kao hrana? Razlog za to je što je list stevije u Europi proglašen „novom hranom" budući da stevija nije bila tradicionalno u uporabi kao hrana. Stoga se registracija i stavljanje na tržište moraju odobriti posebnom zakonom propisanom procedurom. Stevia zasad tu proceduru nije prošla a steviol glikozid, kao sastojak stevije, proceduru je prošao i odobren je za stavljanje na tržište kao sladilo, pojašnjava se u priopćenju.

Kod batata je problem to što korištenje izoliranih aktivnih tvari, koje sadrži gomolj biljke, nije dovoljno istraženo za primjenu u dodacima prehrani, no sam gomolj može se koristiti kao hrana u svakodnevnoj prehrani, dodaju iz Ministarstva.

Dodaci prehrani su, inače, koncentrirani izvor hranjivih sastojaka (npr. pojedinih vitamina, minerala, omega3 masnih kiselina, itd)  koje uzimamo radi obogaćivanja prehrane i poboljšanja zdravlja, obično u obliku, tableta, kapsula i drugim oblicima sličnim lijekovima Jednostavnim rječnikom rečeno dodaci prehrani su - između hrane i lijekova, regulirani su propisima o hrani, ali zbog sadržaja koncentriranih sastojaka imaju značajniji fiziološki učinak u odnosu na klasičnu hranu, te ih ne bi trebalo miješati s uobičajenom hranom i namirnicama, zaključuje se u priopćenju. 

05.02.2013. 20:17:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    goran dadic
    06.03.2013. 15:51
    Kakvi jadnici.Extrat stevije se odobrava a list se ne odobrava.Naravno jer laiku je komplicirano i tesko proizvest extrat sto korporacijama nije problem.To djubre kad vise ne bude ljudi ce zalit jer mu se nece imat ko divit.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh