« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
S VJEROM U PARTNERSTVO

Inzko preuzeo dužnost visokog predstavnika za BiH

Sedmi po redu visoki predstavnik za BiH najavio je da neće oklijevati koristiti se ovlastima.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (V.M.Tauber, CROPIX)
Više o

Europska unija

,

EU

,

Sarajevo

,

Miroslav Lajčak

,

BiH

,

visoki predstavnik za BiH

,

OHR

,

Valentin Inzko

,

EUSR

,

PIC

Austrijski diplomat Valentin Inzko preuzeo je u četvrtak dužnost visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu najavivši kako će djelovati kao prijatelj te zemlje, no istaknuo je i to kako neće oklijevati koristiti se širokim ovlastima što ih ima bude li to nužno.

"Vjerujem u partnerstvo i vidim sebe kao vašeg (BiH) partnera. Pa ipak, neću oklijevati koristiti se svojim ovlastima bude li to potrebno. To neće biti moj prvi izbor no ostat će krajnje sredstvo i neću se libiti rabiti ga", izjavio je Inzko u Sarajevu gdje je mu je dužnost visokog predstavnika predao dosadašnji visoki predstavnik, a sada ministar vanjskih poslova Slovačke Miroslav Lajčak.

Inzko je sedmi visoki predstavnik u BiH od 1996. godine i drugi Austrijanac na tom položaju. Neposredno nakon rata u BiH postao je veleposlanikom Austrije u Sarajevu, a na novu dužnost došao je s veleposlaničkog mjesta u Ljubljani.

Inzko je novinarima po preuzimanju nove dužnosti kazao kako prioriteti u njegovu radu ostaju isti oni koje je vlastima BiH ranije postavila međunarodna zajednica tražeći da ubrzaju reforme nužne za približavanje Europskoj uniji.

O tome će, kako je kazao, ovisiti i eventualna odluka o zatvaranju Ureda visokog predstavnika (OHR) odnosno njegova transformacija u ured posebnog predstavnika EU (EUSR).

Inzko je ustvrdio kako regija napreduje u približavanju Uniji, a u takvoj situaciji izostanak reformi u BiH zapravo, po njegovim riječima, nije ni stagnacija nego je korak unatrag.

Najavivši kako će blisko raditi s bosanskohercegovačkim političarima ne bi li im pomogao riješiti postojeće probleme, Inzko je posebice upozorio na rastući utjecaj globalne gospodarske krize i potrebu da se na nju odgovori pravim mjerama. Najbolji način da se to učini, ocijenio je austrijski diplomat, jest osigurati što brže približavanje EU.

Uoči Inzkova preuzimanja dužnosti Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) na zasjedanju u Sarajevu potvrdio je kako će OHR nastaviti djelovati u punom kapacitetu kao i do sada, a čelnike političkih stranaka u BiH pozvao je da se nastave dogovarati te da tragaju za kompromisom jer je to jedini način trajnog rješavanja problema u toj zemlji.

Pozdravljen je dogovor o trajnom rješavanju statusa Distrikta Brčko ustavnim amandmanom, a zatraženo je da se na sličan način što prije riješi problem raspodjele državne imovine BiH.

Miroslav Lajčak je novinarima kazao kako je zajedničko stajalište da se u pregovore koje su započeli čelnici triju najutjecajnijih političkih stranaka sada trebaju uključiti i ostale stranke kako bi se postigla rješenja prihvatljiva za sve.

Lajčak je kazao kako BiH napušta kao njezin prijatelj najavljujući kako će se za tu zemlju zauzimati i s pozicije slovačkog ministra vanjskih poslova. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 18:59:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh