« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
EKONOMSKI OPRAVDANO

Slovenija uvodi kraće vinjete

Godišnje vinjete poskupljuju za 40 eura, polugodišnje se ukidaju, a tjedne će koštati 15 eura.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević, CROPIX)
Više o

slovenske vinjete

,

Patrick Vlačić

,

cestarina

Slovenski ministar prometa Patrick Vlačić na novinarskoj je konfrenciji izjavio da će vlada parlamentu uskoro predložiti izmjenu Zakona o javnim cestama koji regulira naplatu cestarine, te da će zakonom od 1. srpnja biti predviđena i vinjeta za razdoblje od sedam dana po cijeni 15 eura.

Cijena godišnjih vinjeta, koje su dosad stajale 55 eura, povećat će se na 95 eura, dok će polugodišnje vinjete koje su stajale 35 eura, biti ukinute.

"Prihvatili smo odluku koja je ekonomski opravdana", rekao je Vlačić na konferenciji za novinare.

Kako je objasnio, uvođenjem vinjete za kraće razdoblje što je zahtijevala i Europska komisija, prihod od cestarina u ovoj će godini pasti u iznosu od 11 milijuna eura, no Slovenija će se rješenjem spora s Europskom komisijom oko vinjeta ponovno moći koristiti blokiranim sredstvimaa za autoceste koja je prošle jeseni zamrznuo Bruxelles.

Riječ je o 40 milijuna eura za buduću autocestu Slivnica - Draževci kojima se dosad nije mogla koristiti, a govorilo se da je zbog neuvođenja kraćih vinjeta dosad bila blokirana i veća svota od čak 170 milijuna eura. (hina/metro-portal)

26.03.2009. 18:50:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh