« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca

Invalidi prekinuli sjednicu Parlamenta BiH

Ukidanje novčane potpore za sve neratne invalide s manjim stupnjem invalidnosti od 90 posto bila je kap koja je prelila čašu.

Nedžad Branković, premijer Federacije BiH
Nedžad Branković, premijer Federacije BiH (Duje Klarić, CROPIX)
Više o

prosvjed

,

invalidi

,

BiH

,

Tuzla

,

Nedžad Branković

,

pravo na novčanu potporu

,

prekid sjednice parlamenta

,

Zakon o osnovama socijalne politike

,

socijalno stanje

Sve teže socijalno stanje u BiH bilo je u utorak povod za nasilan prekid sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a nezadovoljni radnici Tvornice obuće "Aida" iz Tuzle provalili su u sjedište vlade Tuzlanske županije.

Zasjedanje federalnog parlamenta u Sarajevu prekinuto je pošto su zastupnici većinom glasova poduprli vladin prijedlog o izmjenama Zakona o osnovama socijalne politike.

Tim je izmjenama ukinuto pravo na novčanu potporu za sve neratne invalide sa stupnjem invalidnosti manjim od 90 posto.

Federalni premijer Nedžad Branković obrazložio je da zakon treba mijenjati jer u proračunu jednostavno nema novca za više od 140 tisuća ljudi koji su po već donesenim zakonskim odredbama stekli pravo na primanja na temelju invalidnosti. Za to je trebalo izdvojiti više od 50 milijuna eura na godinu što Federacija BiH nije mogla.

Nezadovoljni prihvaćanjem zakonskih izmjena nekoliko desetaka članova udruga, koje uglavnom okupljaju osobe oštećena sluha i vida, provalilo je u dvoranu gdje se održavalo zasjedanje Zastupničkog doma. Verbalno su vrijeđali zastupnike i ministre od kojih su neki napustili dvoranu.

Pod pritiskom prosvjednika naknadno je održano izvanredno zasjedanje na kojemu su zastupnici po žurnom postupku prihvatili novi zakon o pravima neratnih invalida i kojim je zajamčeno pravo na novčanu naknadnu i onima s oštećenjima između 60 i 80 posto.

U izgredima u Sarajevu i Tuzli nije bilo ozlijeđenih i uhićenih, no mediji u BiH upozoravaju kako to upućuje na sve dublju gospodarsku krizu u zemlji. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 00:57:13
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh