« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci
RJEŠENJE NA POMOLU?

SAD želi da Španjolska primi zatočenike iz Guantanama

Čini se da će španjolska želja za boljom suradnjom sa SAD-om biti ostvarena.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Španjolska

,

zatvorenici

,

Guantanamo Bay

,

Miguel Angel Moratinos

,

američko-španjolski odnosi

Američka državna tajnica Hillary Clinton zatražila je od Španjolske da primi zatočenike iz zatvora mornaričke baze Guantanamo Bay na Kubi, izjavio je u utorak u Washingtonu španjolski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos.

Nakon više godina hladnih odnosa Moratinosov prvi sastanak s Clinton otvara put za "novu etapu" u odnosima Španjolske s novom vladom Baracka Obame, kazao je Moratinos, prenose mediji u SAD-u.

Tijekom 20-minutna sastanka u State Departmentu Clinton je zatražila pomoć u rješavanju "neprihvatljive tragedije zatočenika Guantanama", kazao je španjolski ministar.

"Odgovorio sam da je Španjolska u načelu spremna surađivati i preuzeti neke zatočenike uz prihvatljive pravne uvjete", rekao je Moratinos, dodavši kako bi se o tome odlučivalo "slučaj po slučaj".

Moratinos je naglasio kako njegov susret s državnom tajnicom Clinton označuje novu fazu u američko-španjolskim odnosima, koji će biti puno tješnji i plodniji. Obama želi da Španjolska postane aktivan partner američke vlade na međunarodnoj pozornici, dodao je.

Predsjednik Obama je prije mjesec dana potpisao nalog o zatvaranju zatočeničkog centra u Gauantanamu u roku od godinu dana, a sve pravne i druge posljedice te odluke još se razrađuju. U objektu, koji je dio američke mornaričke baze na Kubi, nalazi se oko 250 zatočenika, od kojih su neki zatočeni još 2001. Clinton i Moratinos raspravljali su o stanju na Bliskom istoku, posebno o međunarodnoj donatorskoj konferenciji za Gazu u Kairu 2. ožujka, te o Afganistanu, izazovima s kojima je suočena Latinska Amerika i energetskim pitanjima, kazao je španjolski diplomat.

Hillary Clinton bi na konferenciji u Kairu trebala objaviti da će SAD dodijeliti 900 milijuna dolara pomoći za obnovu Gaze, najavili su u ponedjeljak vladini dužnosnici.

Nakon sudjelovanja na konferenciji u Kairu Clinton će 3. i 4. ožujka posjetiti Izrael i Zapadnu obalu, navedeno je iz istih izvora. (hina/metro-portal)

25.02.2009. 00:31:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh