« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
USAVRŠAVANJE

Internet do petka, 4. veljače ove godine, ostaje bez IP adresa

Trenutni IPv4 sustav trebao bi svoje mjesto ustupiti novom IPv6 sustavu koji ima niz prednosti u odnosu na prethodnika - prva u nizu je duljina same adrese

Internet
Internet (Shutterstock)
Više o

internet

,

IP adresa

,

IP

,

IPv6

,

IPv4

Internet će do petka, 4. veljače 2011., ostati bez numeričkih IP (Internetski ili mrežni protokol) adresa. Međutim, nema mjesta za paniku - Internet se neće zaustaviti. Trenutni sustav IPv4 dobit će nasljednika IPv6 (Internetski protokol verzija 6). Svaka 'jedinica' spojena na mrežu dobiva svoj broj, ali kako je sve veći broj mobilnih naprava sposobnih priključiti se na Internet, zalihe brojeva su sve manje. Sustav, koji je uspostavljen još tijekom 1980-ih, imao je maksimum od 4.1 milijardu adresa i tada se predviđalo da se ta granica nikada neće doseći.

S obzirom da je IP adresa u verziji IPv4 propisane duljine od 32 bita, lako je izračunati da je maksimalni broj različitih adresa 232, ili približno 4,3·109 odnosno 4,3 milijarde adresa. Kako IPv6 koristi 128-bitnu IP adresu, jednostavna računica pokazuje da je moguće imati ukupno 3,4·1038 različitih adresa. Taj je broj teško uopće pojmiti, dovoljno je ovdje reći da je gotovo nemoguće zamisliti realnu situaciju u kojoj taj broj različitih adresa ne bi bio dovoljan za danas zamislive primjene.

Prvi stvaratelji sustava interneta vjerovali su da će se mreža koristiti isključivo za akademske potrebe. IP adresa funkcionira kao telefonski broj kako bi osigurala 'surferima' nesmetan dolazak do željenih stranica, e-mailova i ostalih odredišta na internetu. Mjerodavna služba koja dodjeljuje IP adrese posljednje preostale dodijelit će danas. John Curran, izvršni čelnik Američkog registra za internetske brojeve, jedne od pet regionalnih grupa koje dodjeljuju spomenute adrese, kazao je da će sve biti u redu ako svi svoj posao obave kako treba, piše Daily Mail. Drugim riječima, Internet neće doći upasti u probleme. Te grupe pokrivaju SAD, Kanadu i Karibe.

03.02.2011. 14:07:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh