« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
CES 2019

Intel i Facebook surađuju na razvoju jeftinog AI čipa

Čip može obraditi podatke 50% brže od bilo kojeg drugog konkurenta na tržištu, iako ne daju specifične podatke o performansama

Giganti surađuju
Giganti surađuju (Intel)
Više o

intel

,

Facebook

,

čipovi

,

AI

Intel je na Consumer Electronics Showu (CES) u Las Vegasu izjavio kako radi sa Facebookom na razvoju novog jeftinog čipa čipa umjetne inteligencije - Nervana Neural Network Processor for Invention.

Ovaj Intel AI (NNP) čip donosi učinkovitije izvođenje unaprijed naučenih algoritama strojnog učenja, što znači da će AI zadaci koristiti manje hardvera i trošiti manje energije. Facebooku bi trebao omogućiti točnije označavanje osoba na fotografijama, prevođenje postova s jednog jezika na drugi i otkrivanje zabranjenog sadržaja. S druge strane, Facebook ima ogromnu količinu podataka za strojno učenje i testiranje koda što može itekako pridonijeti podizanju kvalitete AI algoritama.

Prema Intelovom potpredsjedniku, čip može obraditi podatke 50% brže od bilo kojeg drugog konkurenta na tržištu, iako ne daju specifične podatke o performansama. Također čip će biti dostupan i drugim tvrtkama koje će koristiti umjetnu inteligenciju za svoje baze podataka I poslovanje. Predviđeno vrijeme isporuke čipa je do kraja 2019. godine. Intel je također najavio da će s Alibabom razviti tehnologiju za praćenje sportaša koju pokreće AI, a čiji je cilj biti raspoređen na Olimpijskim igrama 2020.

Međutim, gledajući na tržište AI čipova, ne možemo ne primijetiti da Intel kaska iza Nvidijom, i suočavaju se s povećanom konkurencijom nekih novih proizvođača čipova među kojima su brojni startupi. Također ne treba zanemariti konkurenciju tvrtki kao što su Google i Amazon, koji je razvio sličan čip namijenjen uslugama u oblaku, čime će Intel izgubiti velikog kupca.

Eto, AI postaje prisutan u proizvodima gotovo svih kategorija od digitalnih pomoćnika do automobila koji se sami voze. Ukratko, AI je u središtu gotovo svih tehnologija koje se odnose na budućnost.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
10.01.2019. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh