« Hi-tech
objavljeno prije 1 godinu i 8 mjeseci
WOW!

Roboti i AI preuzimaju pola radnih mjesta do 2025.

Roboti će ubrzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru

Ubrzana robotizacija?
Ubrzana robotizacija? (Arhiva)
Više o

roboti

,

umjetna inteligencija

,

poslovi

Roboti će najkasnije do 2025. obavljati 52 posto postojećih poslova, gotovo dvostruko više nego danas, pokazalo je istraživanje Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Istraživanje se bazira na anketi u kojoj su sudjelovali direktori kadrovskih službi i ostali visoko rangirani čelnici niza kompanija iz cijelog svijeta s udjelom u globalnom BDP-u od 70 posto.

Prema njihovoj će procjeni "strojevi do 2025. godine obavljati više od polovine postojećih zadataka na radnom mjestu dok ih danas obavljaju 29 posto", pokazuje WEF-ovo izvješće "Budućnost radnih mjeta 2018", objavljeno danas.

Paralelno bi ljudi mogli dobiti 'nove uloge', što će od njih zahtijevati prekvalifikaciju kako bi držali korak sa "seizmičkim promjenama" u radu sa strojevima i kompjutorskim programima, procjenjuju u WEF-u. Brze promjene strojeva i algoritama, računalnih procesa usmjerenih na rješavanje problema, "mogle bi kreirati 133 milijuna novih uloga koje će zamijeniti 75 milijuna izgledno ugašenih u razdoblju od danas do 2022. godine", predviđaju u WEF-u.

Sjedište je te organizacije u blizini Ženeve a poznata je po organizaciji godišnjeg neformalnog skupa svjetske političke i ekonomske elite i bogataša u Davosu.

Autori izvješća predviđaju da će roboti brzo zamijeniti ljude u računovodstvu, upravljanju klijentima, te u industrijskom, poštanskom i tajničkom sektoru. Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju 'ljudske vještine', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektroničke trgovine i društvenih medija.

Veliki će izazov biti prekvalifikacija radnika, koji će biti pod pritiskom da usvoje nove vještine, posebno na području "kreativnosti, kritičnog mišljenja i uvjeravanja", pokazalo je istraživanje.

Do 2022. godine posebno će snažna biti potreba za prekvalifikacijom radnika u zrakoplovstvu, sektoru putovanja i turizma, utvrdili su autori, ističući opći trend kontinuiranog učenja i prilagodbe. Vladama pak savjetuju da pripreme programe skrbi za radnike i zajednice, ugrožene 'značajnim promjenama" u kvaliteti i trajnosti novih poslova.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

27.09.2018. 09:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh