« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
SVI NA SJEVEROZAPAD

Indonezijski muslimani klanjali u pogrešnom smjeru

Indonezijski muslimani odnedavno su tijekom molitvi okrenuti u smjeru Afrike umjesto u smjeru Meke u Saudijskoj Arabiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Indonezija

,

muslimani

,

klanjanje

U ožujku je indonezijsko Vijeće ulema izdalo fatvu prema kojoj se svi muslimani tijekom svakodnevnih molitvi trebaju okrenuti prema zapadu. No ispalo je da zapad nije u smjeru Ćabe, najsvetijega islamskog hrama u Meki, zbog čega je u ponedjeljak Vijeće izdalo novi ukaz, savjetujući vjernicima da se tijekom molitve okrenu prema - sjeverozapadu.

"Malo smo izmijenili smjer prema kojemu se vjernici trebaju okrenuti tijekom molitvi, no to ne znači da se sada džamije trebaju srušiti", kazao je predsjednik Vijeća Amidan Šaberah. No čini se da spomenuti ukaz i izmjena ne muče previše lokalno muslimansko stanovništvo. "U skladu s Kuranom, prema kojoj god strani se okrenete, ugledat ćete Alahovo lice", rekao je jedan stanovnik Džakarte.

S obzirom na to da je Indonezija najmnogobrojnija muslimanska zemlja na svijetu, Vijeće ima ovlast izdavati ukaze i naputke kada je riječ o vjernicima. Od Vijeća se u utorak očekuje donošenje fatve kojom će se ispijanje kave pripravljene od izmeta mačaka cibetki proglasiti prihvatljivim i dopuštenim. (hina/metro-portal)

20.07.2010. 11:56:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh