« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ČETIRI STOLJEĆA SNA

Indonezija: Probudio se vulkan nakon 400 godina tisuće evakuirane

Planina Sinabung je visoka 2.451 metara i nalazi se oko 1.300 kilometara sjeverozapadno od Jakarte,a jutros je počeo izbacivati lavu i druge vulkanske materijale

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)
Više o

evakuacija

,

erupcija

,

Hrvatska Nigerija

,

Dugave

Vulkan na indonezijskom otoku Sumatri eruptirao je u nedjelju po prvi put u 400 godina, izbacujući crni dim i pepeo do 1.500 metara u zrak zbog čega je pokrenuta evakuacija tisuće stanovnika. Planina Sinabung u okrugu Karo na sjeveru Sumatre probudio se nešto nakon ponoći, izbacujući lavu i druge vulkanske materijale iz kratera.

Indonezijska državna uprava za vulkanologiju povisila je status opasnosti vulkana na najvišu razinu nekoliko minuta prije erupcije. Planina je visoka 2.451 metara i nalazi se oko 1.300 kilometara sjeverozapadno od Jakarte. Lokalne vlasti su kamionima, autobusima i vozilima hitne pomoći evakuirale tisuće stanovnika koji žive u obližnjim selima odmah nakon erupcije, objavila je državna novinska agencija Antara.

Za sada nema vijesti o žrtvama. Uprava za vulkanologiju objavila je da je to prva erupcija planine Sinabung od 1600. godine. Osim evakuacije, stručnjaci su također upozorili stanovnike da nose maske za lice kako bi izbjegli zdravstvene probleme zbog vulkanskog pepela te kazali ljudima koji žive uz rijeke da budu spremni na moguće poplave uzrokovane lavom. Indonezija ima najveću gustoću vulkana u svijetu s njih oko 500 u takozvanom "Vatrenom pojasu". Oko 130 vulkana je aktivno od kojih se 65 smatra opasnima. (hina/metro-portal)

29.08.2010. 09:29:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh