« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Indija lansirala raketu na Mjesec

Kineskim stopama...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (AP)
Više o

svemir

,

chandrayaan 1

,

Indija raketa Mjesec

,

Mjesečevo vozilo

Indija je u srijedu lansirala prvu raketu bez ljudske posade na Mjesec, slijedeći primjer drugih dviju azijskih sila Kine i Japana i nastojeći pokazati svoj znanstveni napredak u globalnom osvajanju svemira.

Raketa Chandrayaan-1 (Mjesečevo vozilo na sanskrtu) teška 1,3 tone lansirana je u ranim jutarnjim satima iz svemirskog centra Sriharikota na jugu Indije.

Cijeli projekt dvogodišnje misije Mjesečevog vozila, letjelice koju je izgradila Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO) stoji 79 milijuna dolara. Na njemu je četiri godine radilo oko tisuću znanstvenika i stručnjak.

ISRO inzistira da cilj indijske misije nije samo jačati nacionalni ponos već i prikupiti vrijedne znanstvene podatke. Glavna zadaća indijske misije je istraživanje Helija-3, izotopa koji je vrlo rijedak na Zemlji, ali je idelan za nuklearnu fuziju i mogao bi biti vrijedan izvor energije u budućnosti. Vjeruje se da mjesec njime obiluje.

Misija bi također trebala obaviti ispitivanja o dragocjenim metalima i vodi na Mjesecu, a u planu je i izrada trodimenzionalne mape površine i testiranje sustava za buduća slijetanja na taj Zemljin prirodni satelit.

Od 11 instrumenata kojima će Mjesečevo vozilo istraživati Mjesec pet je izradila Indija, tri su djelo Europske svemirske agencije, dva SAD-a, a jedan dolazi iz Bugarske.

Indija planira 2011. na Mjesec uputiti samohodno vozilo, 2015. predviđena je prva misiju s ljudskom posadom, a 2020. slijetanje letjelice s posadom na Mjesec.

Indija je od 1998. lansirala 10 satelita i postavila u svemir nekoliko telekomunikacijskih satelita. Lansirala je i satelite manje težine iz Belgije, Njemačke, Koreje, Japana, Francuske. (hina/metro-portal)

22.10.2008. 06:40:59
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh