« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
bespuća internetske zbiljnosti

Francuska ulaže milijarde eura u razvitak interneta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

internet

,

internetske domene

,

Francuska internet

,

razvoj interneta

Francuska namjerava uložiti milijarde eura u razvitak internetskih veza i prekriti zemlju mrežom za brzi pristup internetu. Istodobno, francuske vlasti žele dovesti u pitanje ulogu organizacije ICANN, koju nadzire američko ministarstvo trgovine i koja ima svjetski monopol u upravljanju internetskim komunikacijama.

"Internet je sad životno važna svjetska infrastruktura od općeg interesa prema kojoj se mora na taj način i postupati", izjavio je u ponedjeljak francuski državni tajnik Eric Besson predstavljajući projekt razvitka internetskih veza.

Francuska je vlada pripremila paket od 154 mjere uz pomoć kojih želi postati vodeća internetska nacija. Projekt ulaganja u internet uspoređuje se s planovima cestogradnje 30-ih godina 20. stoljeća kojima se Francuska suprotstavila tadašnjoj gospodarskoj krizi.

"Svaki Francuz, gdje god živio, imat će pristup brzoj internetskoj vezi za manje od 35 eura", najavio je Besson.

Osim toga, krajem 2011. svi bi Francuzi trebali moći pratiti 18 digitalnih televizijskih programa koje će primati preko antene. Frekvencije analogne televizije otvorit će se za brze internetske veze.

Francuska se zauzima za dogovor na europskoj razini o korištenju frekvencija u svrhe industrijske politike po uzoru na potporu širenju mobilne telefonije prije 20 godina.

Uz to, francuska vlada nastoji omogućiti pristup internetu te opskrbu računalima svih sveučilišta i škola, uključujući i osnovne škole.

Državna uprava u Francuskoj prilagodit će se mogućnostima interneta, a najavljena je i izrada "elektroničke osobne iskaznice" za francuske građane. (hina/metro-portal)

20.10.2008. 18:23:03
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh