« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
je li od sira?

Indija lansira raketu na Mjesec

Fotografija vijesti
Više o

lansiranje rakete

,

indijska svemirska misija

,

istraživanje Mjeseca

Slijedeći primjer Kine i Japana, drugih dviju azijskih sila, Indija će u srijedu lansirati prvu raketu bez ljudske posade na Mjesec i time pokazati svoj znanstveni napredak u globalnom osvajanju svemira.

Chandrayaan-1 (Mjesečevo vozilo na sanskrtu), letjelica koju je izgradila Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO), treba biti lansirana iz svemirskog centra u ranim jutarnjim satima u srijedu i u mjesečevu orbitu ući nakon 16 sati leta, najavili su znanstvenici.

"Idemo na Mjesec prvi put. Kina je to već učinila, a danas ih pokušavamo uhvatiti, premostiti jaz", rekao je Bhaskar Narayan, direktor ISRO-a

Kineski astronauti prošlog su mjeseca slavljeni u domovini kao heroji po povratku na Zemlju nakon što su obavili prvu svemirsku šetnju.

ISRO inzistira da cilj indijske misije nije samo jačati nacionalni ponos već i prikupiti vrijedne znanstvene podatke. Glavna zadaća indijske misije je istraživanje Helija-3, izotopa koji je vrlo rijedak na Zemlji, ali je idelan za nuklearnu fuziju i mogao bi biti vrijedan izvor energije u budućnosti. Vjeruje se da mjesec njime obiluje.

Također bi misija trebala obaviti ispitivanja o dragocjenim metalima i vodi na Mjesecu. Cijeli projekt stoji 79 milijuna dolara, što je znatno manje od troškova kineske ekspedicije, odnosno japanske iz 2007. godine. Indijski stručnjaci tvrde da je njihova misija izrađena u idealnom omjeru vrijednosti istraživanja za uložen novac.

Indija, koja planira prvu misiju s ljudskom posadom za 2015. godinu, aktivno surađuje na raznim projektima s brojnim državama. Dosad je lansirala 10 satelita od 1998. godine i postavila u svemir nekoliko telekomunikacijskih satelita. Lansirala je i satelite manje težine iz Belgije, Njemačke, Koreje, Japana, Francuske.

Politički analitičari drže da su to zavidni rezultati za državu u kojoj stotine milijuna ljudi još uvijek živi u očajnom siromaštvu, a milijuni djece su pothranjeni. Međutim, proračun svemirskog programa nije bio ozbiljno doveden u pitanje. (hina/metro-portal)

21.10.2008. 15:27:44
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    anoniman
    12.03.2010. 06:32
    ma seljacka posla
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh