« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
EH, DA ...

Indeks tjelesne mase ne govori o zdravlju

Povećan indeks tjelesne težine (TMI) kao pokazatelj 'kilaže' opasne po zdravlje ne mora nužno odražavati zdravstveno stanje osobe koja, unatoč tomu, može biti dobroga zdravlja

Koliki je vaš BMI?
Koliki je vaš BMI? (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

BMI

,

indeks tjelesne težine

Indeks tjelesne mase, popularni BMI, u jednom je trenutko bio svemoguća mjera, no nakon više istraživanja zaključilo se da se BMI ne bi smio uzimati kao jedini faktor za određivanje općeg zdravstvenog stanja i rizika.

Oni ne negiraju da povećan BMI povećava i opasnost od zdravstvenih tegoba poput srčanih bolesti, dijabetesa i srčanog ili moždanog udara, no upozoravaju na manjkavost ovog paramentra. Naime, uz njegovu se pomoć ne može precizno ustanoviti omjer tjelesne masti, mišića i gustoće kostiju u organizmu pojedinca.

Istraživanjem su ustanovili da i među vitkim osobama s normalnim BMI-jem ima onih s viškom tjelesnih masti u organizmu te da pojedinci, koji po ovom pokazatelju spadaju u skupinu osoba s prekomjernom težinom, jednostavno imaju puno mišićnog tkiva, poput igrača ragbija.

Studija, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Annals of Internal Medicine, utemeljena je na analizi indeksa tjelesne mase 50.000 muškaraca i žena. U istraživanju se kod volontera testirala i gustoća kostiju, a tom se pretragom može procijeniti i tjelesna masnoća.

Istraživanje je pokazalo i da kod osoba s najnižim indeksom tjelesne mase često postoji veći rizik od preuranjene srmti, nego kod pojedinaca s prosječnim BMI-jem, vjerojatno zbog pothranjenosti.

BMI ne pokazuje skrivenu tjelesnu masnoću, a i osobe s povećanim masnoćama u rizičnoj su skupini za preuranjenu smrt bez obzira na BMI. "Čini se da se svi rezultati i zdravstvene prognoze u ovom slučaju temelje na BMI-ju, no posrijedi je puno kompleksnija priča koja je jako pojednostavljena", smatra dr. William Leslie s kanadskog Sveučilišta Manitobe.

Podsjetio je da je ranije provedena studija pokazala da je gotovo polovina ljudi kojima je na temelju BMI-ja dijagnosticirana pretilost, zapravo bila dobrog zdravlja. Ne treba zaboraviti ni da je visok BMI jedan od najvećih rizičnih faktora za razvoj dijabetesa tipa 2. No druga studija objavljena u Annals of Internal Medicine upućuje na to da rizik postoji i kod vitkih osoba koje se ne bave nikakvom tjelesnom aktivnošću.

Dr. Dympna Gallagher, voditeljica laboratorija u Medicinskom centru američkog Sveučilišta Columbia preporučuje: "Kontrolirajte obujam struka, čak i ako vam je BMI normalan. Abdominalna masnoća i oblik tijela poput jabuke predstavljaju veću opasnost za zdravlje od masnih naslaga na bokovima. Muškarci su u većoj opasnosti od razvoja zdravstvenih tegoba ako im je obujam struka veći od 100 cm, a žene ukoliko im je obujam struka veći od 90 cm."

10.03.2016. 16:32:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh