« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
NESTABILNO

Incidenti na izborima u Ukrajini

U Ukrajini se održavaju izvanredni predsjednički izbori iako su proruski demonstranti na istoku zemlje zaprijetili da će spriječiti glasanje

Timošenko ne može do pobjede
Timošenko ne može do pobjede (Arhiva)
Više o

Ukrajina

,

Julija Timošenko

,

predsjednički izbori

,

provokacije

,

Petro Porošenko

,

ukrajiinska kriza

Talijanski novinar Andrea Ronchelli poginuo je danas u minobacačkoj vatri kod Slavjanska na istoku Ukrajine, priopćilo je talijansko ministarstvo vanjskih poslova. U priopćenju se kaže da je poginuo i Ronchellijev prevoditelj Andrej Mironov.

Prema pisanju ruskih medija u Ukrajini je također poginuo i jedan ruski građanin, dok je jedan francuski novinar ranjen i nalazi se u bolnici.

21 kandidat, 35 milijuna birača

U Ukrajini se danas održavaju izbori za predsjednika. Oko 35 milijuna stanovnika Ukrajine bira između 21 kandidata.

Novinari izvještavaju da proruski pobunjenici na istoku pokušavaju blokirati glasanje otimanjem glasačkih kutija i patroliranjem po izbornim mjestima.

Regionalne vlasti u Donjecku priopćile su da je samo 426 od 2.430 izbornih mjesta otvoreno u toj regiji a u samom gradu Donjecku niti jedno.

Ni u Lugansku, centru susjedne provincije, nema glasanja, ali su prema nekim lokalnim službenicima izgleda otvorena neka izborna mjesta u toj regiji. Te dvije regije su ovog mjeseca poslije referenduma proglasile neovisnost od Ukrajine.

AP navodi kako nema izvješća o borbama između proruskih pobunjenika na istoku i snaga ukrajinske vojske koje su bile veoma intenzivne posljednjih tjedana. Također, na istoku je veoma malo ljudi izašlo na glasanje.

Ankete pokazuju da je 48-godišnji milijarder, proizvođač slatkiša Petro Porošenko u prednosti u odnosu na ostalih 20 kandidata, ali da neće osvojiti apsolutnu većinu koja je neophodna za pobjedu u prvom krugu glasanja.

Zato se očekuje drugi krug koji će biti održan 15.lipnja. Porošenko je stekao podršku zbog svog pragmatizma i sklonosti kompromisu. On zastupa približavanje Ukrajine Europskoj uniji, ali istodobno priznaje važnost održavanja dobrih odnosa s Rusijom.

"Danas sam glasala za europsku Ukrajinu koja može promijeniti živote svih Ukrajinaca. Uvjerena sam da Ukrajina može biti snažna, sretna i prosperitetna ako postane članica EU-a. Vrijeme je da se održi referendum o članstvu u NATO-u kako bi bio ponovo uspostavljen mir u zemlji... tako da nitko nikad više ne može nasilno prisvojiti naš teritorij", rekla je Timošenko i dodala da će njen prvi korak ako pobijedi biti podnošenje zahtjeva za članstvo u NATO-u.

Najveća konkurentica Porošenka, bivša premijerka Julija Timošenko, prema rezultatima anketa ima podršku samo šest posto birača.

Nakon što je i sama glasala, Timošenko je izjavila da Ukrajina mora ući u EU i NATO.

Bez obzira na ishod glasanja pred pobjednikom su teški izazovi - od problema s proruskim demonstrantima koji ne priznaju vlast u Kijevu i teške financijske situacije pa sve do polariziranog parlamenta koji može onemogućiti usvajanje novih zakona.

Posrnula ukrajinska ekonomija, ogrezla u korupciju s 3,5 milijardi dolara duga Rusiji za plin, dobila je podsticaj posudbom od 17 milijardi dolara od Međunarodnog monetarnog fonda, ali će morati sprovesti bolne ekonomske reforme.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva priznati rezultate glasanja i da će surađivati s novim ukrajinskim liderom, ali je istodobno izrazio nadu da će vlada okončati ofanzivu protiv separatista na istoku zemlje.P

Putin, Merkel i Hollande - za mirne izbore

Lideri Rusije, Njemačke i Francuske, Putin, Merkel i Hollande, usaglasili su se sinoć u telefonskom razgovoru da izbori u Ukrajini trebaju proći u mirnoj atmosferi. Oni su ocijenili da ovi izbori imaju bitan značaj za stabilizaciju prilika u Ukrajini i da poslije toga treba što prije završiti energetske pregovore Kijeva, Moskve i Bruxellesa.

Piše: Željka Telišman/DW
25.05.2014. 15:55:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh