« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
nema obustave

INA će ipak isporučivati plin Petrokemiji

Uprava Petrokemije odbija raskidanje ugovora kao jednostran i neopravdan čin Ine

(Wikipedia)
Stožer za obranu Petrokemije izvijestio je danas kako su kasno sinoć iz Ine primili obavijest u kojoj se navodi da Ina iz tehničkih razloga odustaje od obustave isporuke plina Petrokemiji do daljnjega.

Iz Stožera ističu kako je reakcija iz Ine uslijedila nakon što su oni sinoć javnost izvijestili o namjeri Ine da danas u šest ujutro drastično smanji dotok plina Petrokemiji, a do subote potpuno prekine opskrbu.

Stožer također zahtjeva i hitni sastanak predstavnika Petrokemije s predsjednicom Vlade Jadrankom Kosor.

Podsjećaju kako je Ina izvijestila Upravu Petrokemije da s danom 20. listopada dugoročni ugovor o opskrbi plinom smatra raskinutim te ultimativno zahtjeva plaćanje svih dospjelih i nedospjelih obveza do 30. listopada.

INA je zatražila da Petrokemija do kraja mjeseca osigura bankarsku garanciju za plaćanje plina u iznosu od 100 milijuna kuna. U suprotnom če doći do obustave isporuke plina Petrokemiji.

Uprava Petrokemije odbija raskidanje ugovora kao jednostran i neopravdan čin Ine koji nije utemeljen ni u zakonima niti u samom dugoročnom ugovoru.

Činjenica je da je Petrokemija u cijelosti podmirila sva dospjela potraživanja Ine po osnovi navedenog ugovora, tvrde iz Stožera.

Napominju kako je pojedinačnih manjih kašnjenja u plaćanjima bilo, ali je isto tako točno, ističu, da su u cijelosti podmirena zajedno s obračunatom zateznom kamatom kako je to ugovorom i regulirano.

Uprava Petrokemije je, razumijevajući probleme koje ima Ina, prihvatila razgovore o eventualnim promjenama u postojećem ugovoru, no rezultat tih razgovora do sada je uvijek bio nastavak prijetnji i ucjena od strane Ine bez ikakvih razumnih argumenata, kažu u Stožeru.

Ističu kako je prije nekoliko dana Ina smanjila isporuke plina Petrokemiji na oko 70.000 prostornih metara na sat (m3/h) sa dotadašnjih 82.000 m3/h čime je izravno nanijela dodatnu štetu poslovanju Petrokemije.

U razgovore o ovome problemu, na traženje Petrokemije, uključena je i Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva.

U Stožeru ističu kako nakon niza sastanaka Ina nije željela odustati od raskida važećeg ugovora te i dalje inzistira na krajnje nekorektnim i za Petrokemiju vrlo štetnim traženjima. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 12:24:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh