« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
dobro dok stoji

Cijena nafte stabilno ispod 80 dolara

Analitičari smatraju da je cijena i dalje previsoka te da problemi za čitav svijet još nisu gotovi

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

barel

,

cijena sirove nafte

,

nafta cijena

Cijene nafte stabilizirale su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 80 dolara za barel nakon snažnog skoka od prethodnog dana koji su prizemljile dvojbe analitičara u vezi s razinom cijena s obzirom na stanje ponude i potražnje.

Cijene barela sirove nafte za isporuke u prosincu pale su za 29 centi na 79,58 dolara nakon što su na početku trgovine dodirnule i razinu od 80 dolara. Na tržištu u Londonu barel je bio u minusu 43 centa i njime se trgovalo po 77,61 dolara.

U četvrtak su cijene zabilježile najveći dnevni postotni rast u protekla tri mjeseca pod utjecajem podatka o rastu američkog BDP-a u trećem tromjesečju, koji su ulagači protumačili kao najavu poboljšanja prognoza o poslovanju kompanija i o potražnji za naftom.

Najveće svjetsko gospodarstvo poraslo je po godišnjoj stopi od 3,5 posto u razdoblju od srpnja do rujna, premašivši očekivanja analitičara koji su predviđali njegov rast za 3,3 posto.

"Čini se da su pod utjecajem grozničavog raspoloženja koje je u četvrtak obuzelo tržišta mnogi smetnuli s uma temeljne čimbenike", upozorio je David Wech iz tvrtke JBC Energy.

Razboritija procjena ponude i potražnje vjerojatno će potaknuti korekciju cijena nafte, dodao je.

"Cijene nafte još su uvijek po svemu sudeći previsoke a rast američkog BDP-a nakon četiri tromjesečja pada ne znači da je gotovo s problemima za Sjedinjene Države ili ostatak svijeta", zaključio je Wech.

OPEC je odvojeno izvijestio da je cijena košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 75,94 dolara, što je 41 cent više u odnosu na dan ranije. (hina/metro-portal)

30.10.2009. 14:43:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh