« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
novo zaduženje

Hrvatska upisala 1,5 milijardi dolara obveznica

Ministar financija Ivan Šuker i dalje tvrdi kako možemo sami voditi svoju ekonomsku politiku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/CROPIX)
Više o

Ivan Šuker

,

ekonomska politika

,

JP Morgan Chase

,

državne obveznice

,

državni dug

Hrvatska je na američkom tržištu plasirala 1,5 milijardi dolara 10-godišnjih obveznica, što je iznad očekivanja i potvrdilo je interes američkih investitora za ulaganja u Hrvatsku, izjavio je u četvrtak u New Yorku ministar financija Ivan Šuker.

"Upisali smo 1,5 milijardi dolara državnih obveznica s rokom dospijeća od 10 godina i kuponom (kamatom) od 6,75 posto", izjavio je za Hinu ministar Šuker, nakon posljednjeg sastanka u newyorškoj banci JP Morgan Chase, s kojim je završena jednotjedna prezentacija hrvatske ponude, tzv. 'road show', američkim ulagačima u Los Angelesu, Bostonu i New Yorku.

U sklopu prezentacije Šuker i hrvatsko izaslanstvo održali su 26 sastanaka s više od 150 investitora, koji su po riječima hrvatskog ministra pokazali interes za kupnju dvostruko većeg iznosa obveznica, do tri milijarde dolara.

"Svi su pohvalili Hrvatsku za vođenje financijske i ekonomske politike", kazao je Šuker.

"To je potvrda Hrvatske politike danas i sutra. Jer nas svi gledaju kroz to kakvi smo danas i što planiramo sutra napraviti", dodao je.

Na pitanje u kojoj će mjeri novo državno zaduženje pomoći za popunu proračuna i servisiranje drugih obveza Hrvatske, Šuker je samo kazao kako "obveznice ne bi izdavali da nije bilo potrebno".

Na pitanje znači li pribavljanje 1,5 milijardi dolara na financijskom tržištu da Hrvatska neće trebati pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za prevladavanje sadašnje krize, Šuker je odgovorio kako stoji na istom stajalištu kao i prije godinu dana da "Hrvatska može samostalno voditi svoju ekonomsku politiku".

Prodaja novog izdanja hrvatskih državnih obveznica u SAD-a organizirana je preko američkih banaka Citigroup, JPMorgan Chase i britanske banke Barclays. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 20:52:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh