« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci
INSOMNIA

Imate problema sa spavanjem? Stavite na glavu kapu s hladnom vodom

Znanstvenici su pronašli nefarmakološki način kako uspavati osobe koje pate od poremećaja spavanja.

Kako riješiti nesanicu?
Više o

nesanica

,

insomnia

,

lijek protiv nesanice

,

bolje spavanje

,

san i hlađenje mozga

Kapa koja hladi mozak mogla bi zauvijek istjerati nesanicu iz kreveta.

Doktori su razvili kapu ispunjenu ohlađenom vodom koja smiruje prejake moždane aktivnosti te pomažu nespavaču da se isključi i dobro naspava.

U provedenoj studiji osobe koje pate od nesanice, a kojima su dane te kape, spavali su jednako dobro kao i osobe koje nemaju problema sa spavanjem.

Istraživači su uvjereni kako ova kapa može postati sigurna alternativa milijunima pilula za spavanje koje se popiju širom svijeta (od kojih se mnogi nikada niti ne probude).

Kapa radi na principu hlađenja djela mozga koji je postavljen točno iza čela, tzv. prefrontalni korteks koji je odgovoran za spavanje. Naime, kod osoba bez problema, prefrontalni korteks se uspori prije spavanja, dok se kod osoba koje pate od poremećaja sna ubrzava.

Rashlađivanje vodom kao da gasi aktivnost tog dijela mozga te omogućava dobar noćni san.

Dr. Eric Nofzinger sa Sveučilišta u Pittsburghu tvrdi kako je tradicionalna medicina uspjela pomoći samo 25 % pacijenata, uz nuspojave poput ovisnosti te poveće opasnosti od predoziranja.

U provedenom istraživanju nespavači koji su nosili kapu s hlađnjem spavali su 89% vremena provedenog u krevetu te zaspali u prosjeku tri minute prije onih koji nemaju problema sa spavanjem i nisu nosili kapu.

Sljedeće čemu se trebaju posvetiti je kako ovo otkriće provesti u praktičnom obliku. Treba pronaći kako izvesti ovu kapu da bi bila udobna za spavanje, koju temperaturu vode održavati (nemamo svi jednak osjet na hladno) te ne zanemariti činjenicu da većina ljudi zapravo ne voli imati hladnu glavu u krevetu.

13.06.2011. 11:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh