« Hi-tech
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca
RAZMISLITI PRIJE KUPNJE

Igraće konzole - koje troše najmanje energije?

Prema rezultatima američkog Instituta za istraživanje električne energije konzola Nintendo Wii troši manje energije od Sony PlayStationa 3 i Microsoft Xboxa

Nintendo Wii
Nintendo Wii (Getty Images)

Tijekom ne tako davnih božićnih i novogodišnjih blagdana među najpopularnijim poklonima bile su igraće konzole. Jasno je da su vremena jednostavnih igrica davno prošla i da je danas čitava stvar puno kompleksnija i naprednija - igrice su zahtjevnije, dinamičnije i pored svega toga dobre za vaš vid.

Prije kupnje željene konzole prvo o čemu razmišljamo je cijena koja je sve samo ne niska. Dobro, budimo iskreni, cijene su prokleto paprene i jednom kad se odlučimo potrošiti toliku i toliku sumu novca gotovo je, nema povratka. Najbolje je pomiriti se s tim i uživati u multimedijskom i virtualnom raju. No moramo vas razočarati - priča o trošenju novca ne staje kad date zadnju krvavo zarađenu kunu za konzolu na blagajni. Imajte na umu da igraće konzole troše puno energije kako bi funkcionirale na najboljoj mogućoj razini i ako ne igrate s oprezom lako je moguće da vas koštaju puno više nego što ste ih zaista platili.

Ako želite saznati koja konzola troši najmanje energije dovoljno je pogledati na rang listu Instituta za istraživanje električne energije (EPRI) iz SAD-a koji je testirao tri najprodavanija sustava za video igrice. Rezultati eksperimenta koje je proveo EPRI sugeriraju da je najzahvalnija konzola Nintendo Wii koja troši šest puta manje energije od glavnih konkurentskih konzola Sony PlayStation 3 i Microsoft Xbox 360 u aktivnom načinu rada.

EPRI je testirao svaki sustav igrajući nogometnu igricu EA Sports Madden 2011 sat vremena. Ta je igrica odabrana jer se naširoko igra na sve tri konzole. EPRI je zaključio da Nintendo Wii koristi u prosjeku 13,7 watta, Sonyjev PS3 84,8 watta i Xbox 360 čak 87,9 watta.

Prema riječima Marka McGranaghrana iz EPRI-ja, testirane su samo ove tri konzole iako je njihov broj puno veći, no i ovaj mali uzorak je dovoljna da se vidi kako su razlike u potrošnji energije ogromne. Ako planirate kupiti konzolu svojoj djeci, sebi ili nekome drugome, uzmite i ovaj čimbenik u obzir. Dobra vijest je što sadašnje verzije ovih konzola troše manje energije nego prethodne - Nintendov Wii je 2006. koristio 16,4 watta, PS3 150, a Xbox 118,8.

Trendovi u elektronici su takvi da se zaista ide prema sve boljoj učinkovitosti i iskoristivosti, ali budite savjesni i oprezni kupci i uvijek pitajte koje pitanje više.

08.02.2011. 21:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh