« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
UGLAVNOM CIVILI

Identificirano 11 žrtava Domovinskog rata

Posmrtni ostaci ekshumirani iz masovnih i pojedinačnih grobnica na području Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Mario Pusic / Cropix )
Više o

Domovinski rat

,

žrtve

,

violončelo

Od 12 danas pozvanih obitelji 11 se odazvalo na identifikaciju. Četiri danas identificirane osobe su hrvatski branitelji, a sedmero je civila. Zna se identitet i 12. osobe, a riječ je o civilnoj osobi koja je bila pokopana na području Srbije.

Po riječima pomoćnika ministra obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti pukovnika Ivana Grujića, današnja identifikacija rezultat je dugotrajnog rada na terenu te suradnje s mjerodavnim tijelima Bosne i Hercegovine i Republike Srbije.

Iz Srbije smo dovezli pet posmrtnih ostataka žrtava koje su bile pokopane na njezinu teritoriju, a zatim ekshumirane, rekao je pukovnik Grujić, ne navodeći na kojem su mjestu ekshumirane.

"Iz BiH smo preuzeli dva tijela - i to jednoga hrvatskog branitelja s dubrovačkog ratišta te jedne maloljetne osobe (u kategoriji djeteta) koja je bila nestala na području između Hrvatske i Srbije, u jednom vlaku, i mi smo ga pronašli zakopanog u Bijeljini kao neidentificiranog te ga danas predali njegovoj obitelji", naglasio je pukovnik Grujić.

"U dubrovačkom zaleđu na području BiH ekshumirano je tijelo hrvatskog branitelja, što je bilo posebno zahtjevno jer se ekshumacija odvijala na miniranom terenu, koji se morao razminirati", dodao je.

Ostale danas identificirane žrtve ekshumirane su na području nekad okupiranih dijelova Republike Hrvatske, rekao je pukovnik Grujić.

Republika Hrvatska još 1801 osobu smatra nestalom nakon završetka Domovinskog rata, a na popisu zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz 1991. godine, nakon današnje identifikacije, još su 1024 osobe, rekao je novinarima pukovnik Grujić. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 15:21:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh