« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
NASTAVAK NAJESEN

Završio ljetni rok državne mature, rezultati do 30. lipnja

Državna matura: Ispiti će se pretvoriti u digitalni oblik pa će učenici preko svojih računala vidjeti svoje ispite, rezultate i bodove

državna matura ncvvo
državna matura ncvvo (Igor Sambolec/CROPIX)
Više o

državna matura

,

fakulteti upis

,

rezultati

,

NCVVO

Maturanti hrvatskih srednjih škola napisali su danas zadnji ispit ljetnog ispitnog roka državne mature, a rezultati će biti poznati prije predviđena roka, najvjerojatnije do 19. lipnja, izjavio je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Goran Sirovatka.

Rezultati ispita prve državne mature, započete u veljači, trebali bi biti gotovi do 30. lipnja, no mi ćemo ih objaviti prije, jer će profesori matematike ispite završiti do nedjelje, ispiti iz hrvatskog jezika već su gotovi, a strani jezici će biti poznati do ponedjeljka, najavio je Sirovatka. Po njegovim riječima ispiti će se pretvoriti u digitalni oblik pa će učenici preko svojih računala vidjeti svoje ispite, rezultate i bodove. Izrazio je zadovoljstvo provedbom državne mature, ocijenivši kako su ispiti napisani ozbiljno te da su učenici nastojali pokazati najviše što znaju.

Sirovatka je najavio i drukčiji kalendarski raspored polaganja državne mature za iduću godinu, koja se neće polagati u tijeku drugog polugodišta, već potkraj nastavne godine - sedam dana nakon svršetka škole. Svi će se ispiti pisati od 24. svibnja do 7. lipnja, rekao je.

Državna matura nosi do 60 posto bodova za upis na visoka učilišta, objasnio je, dodavši da je svako visoko učilište odredilo koliko će vrjednovati ispit državne mature te koje će ispite državne mature bodovati. Primjerice, FER je utvrdio da će bodovati matematiku i fiziku i to će nositi 60 posto bodova, a uspjeh u srednjoj školi nosi 40 posto bodova. Medicinski fakultet u Zagrebu bodovat će hrvatski, matematiku i strani jezik na višoj razini te biologiju, fiziku i kemiju, a preostale bodove "popunit" će ocjenama iz srednje škole.

Prijamni ispit će imati Filozofski fakultet, Hrvatski studiji te Pravni fakultet u Zagrebu, a Učiteljska akademija i Rehabilitacijski fakultet imaju razgovore s kandidatima. Neki fakulteti uvode testove općih sposobnosti i provjere znanja i vještina koji se ne provjeravaju na maturi.

Ispite državne mature pisalo je oko 29.500 učenika i oko 4000 pristupnika izvan redovita sustava školovanja u Hrvatskoj (oni koji su ranije završili školovanje ili dolaze izvan Hrvatske). Od toga je oko 12.600 učenika pohađalo gimnazije, a oko 17.000 strukovne škole. Jesenski ispitni rok državne mature održat će se u kolovozu i rujnu. (hina/metro-portal)

02.06.2010. 16:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh