« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
PROBLEMI

I IKEA u problemima

Ikea pridružio se nizu kompanija u Velikoj Britaniji koje imaju problema s dostavom zbog manjka vozača kamiona nakon brexita i ublažavanja pandemijskih ograničenja

Problemi, problemi...
Problemi, problemi... (Arhiva)
Više o

Velika Britanija

,

Ikea

,

problemi

Sve trgovine Ikee u Velikoj Britaniji i Irskoj, njih 22, imaju teškoća s dostavom oko 1.000 linija proizvoda, što odgovarao desetini ponude.

"Poput mnogih drugih trgovaca na malo, i mi se kontinuirano sučeljavamo s izazovima u lancima opskrbe zbog covida 19 i nedostatka radne snage, koji pritišću transport, sirovine i izvore", izvijestila je kompanija.

Tome valja dodati veću potražnju, budući da sve više provodi više vremena kod kuće, a rezultat je niska dostupnost nekih naših proizvoda, uključujući madrace", naveli su, dodavši da se nadaju da će se stanje "u idućim tjednima i mjesecima" poboljšati.

"Svjedočimo savršenoj oluji problema, uključujući poremećaj globalnih trgovinskih tokova i nedostatak vozača, koje su dodatno pogoršali pandemija i brexit", tumače u Ikei.

Pandemija je prouzročila poremećaje u globalnom kontejnerskom prijevozu, a probleme je izazvao i brexit, zaoštrivši manjak radne snage u brojnim privrednim granama, od transporta do mesne industrije.

Vlada je ranije priopćila da "blisko surađuje s industrijom kako bi se riješili problemi u sektorima", prenosi BBC.

U Britaniji nedostaje više od 100 tisuća vozača, tvrde u Udruzi za cestovni prijevoz, budući da su se brojni europski vozači kamiona nakon uvođenja pandemijskih ograničenja vratili kućama i potom potražili posao u drugim zemljama.

Prepreka su i izmjene poreznih zakona, zbog kojih je sada skuplje zaposliti strane radnike, napominje BBC. Logističke tvrtke traže od vlade da izda kratkoročne radne vize vozačima kamiona kako bi se ublažio problem.

Vlada pak uporno naglašava da se kompanije moraju potruditi i naći vozače među Britancima.

"Želimo da poslodavci dugoročno ulažu u domaću radnu snagu u Britaniji i da posao učine atraktivnijim obukom, mogućnostima raznovrsnih poslova i većim plaćama", poručili su iz vlade.

06.09.2021. 18:57:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh