« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NAKON ULASKA U EU

I Hrvati će glasovati za Europski parlament

Svi saborski klubovi poduprli su danas prijedlog zakona kojim se hrvatskim državljanima omogućuje izbor zastupnika za Europski parlament

(Elvir Tabaković/Cropix)
Više o

Europska unija

,

Europski parlament

,

Hrvatska

,

glasovanje

Ministar uprave Davorin Mlakar rekao je da će se prvi izbori za zastupnike u EP-u raspisati kad Hrvatska pristupi EU. Dodao je da će, u skladu s pristupnim ugovorom s EU-om i nakon njegova potpisivanja, Hrvatski sabor imenovati između zastupnika promatrače u EP, razmjerno udjelu u sastavu Sabora.

Status promatrača promijenit će im se pak u status punopravnih zastupnika s pravom glasa u trenutku kad se taj ugovor ratificira, do raspisivanja prvih izbora za EP u Hrvatskoj. Dužnost zastupnika u EP-u nespojiva je sa saborskim mandatom koji će im stoga biti stavljen u mirovanje, a u Saboru će ih mijenjati njihovi zamjenici.

Pravo izbora za EP na temelju općega i jednakoga biračkog prava imaju svi hrvatski državljani s biračkim pravom, a mogu ih birati i državljani druge države članice EU-a s prebivalištem ili privremenim boravkom u Hrvatskoj, ako nadležnom tijelu podnesu zahtjev za upis u popis birača najkasnije 30 dana prije dana izbora.

Pravo predlaganja lista za te izbore imaju političke stranke i liste birača. Birači svoje kandidacijske liste predlažu na temelju pravovaljano prikupljenih potpisa, a za pravovaljanost prijedloga liste potrebno je prikupiti najmanje pet tisuća potpisa birača.

U Europski parlament zastupnici se biraju po razmjernoj zastupljenosti i preferencijalnim glasovanjem. Preferencijalno glasovanje je novina, a znači da birači osim zaokruživanja liste mogu zaokružiti jednoga kandidata na listi kojemu daju prednost pred ostalim kandidatima, objasnio je Mlakar.

"Na taj način birači mogu promijeniti redoslijed kandidata koje su predložile političke stranke. Takav glas mogu dati samo jednom kandidatu i, ako dobije deset posto takvih glasova, položaj na listi mu se sukladno tomu mijenja, odnosno napreduje na listi", dodao je.

Vesna Pusić (HNS/HSU) zauzela se za izmjenu odredbe da se zastupnici koji će Hrvatsku zastupati u "prijelaznom razdoblju", do ratifikacije pristupnog ugovora, biraju prema stranačkoj zastupljenosti u Saboru i predložila da se biraju na temelju rezultata na izborima.

"Gledajući ovaj saziv, po sadašnjim odredbama u EP-u bi bili samo zastupnici SDP-a i HDZ-a, a ako se uzme postotak na izborima, po jednog bi člana imali i HNS i HSS", rekla je Pusić i objasnila da se u EP-u političke odluke pripremaju usuglašivanjem političkih grupacija.

Smatram kako nam je u interesu da si omogućimo sudjelovanje u što većem broju tih grupacija jer će ti naši predstavnici na neki način ubuduće pozicionirati Hrvatsku i u europskim institucijama stvoriti sliku o nama", naglasila je. (hina/metro-portal)


14.07.2010. 23:15:26
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    16.07.2010. 08:47
    U hrvatskim je postama potrebno utemeljiti glasacki bankomat.....zatim je potrebno utemeljiti elektronicku plastificiranu glasacku karticu za sve hrvatske drzavljane......tim ce se potezom uz minimalne troskove poslovanja i uz minimalne guzve postici najefikasniji ucinak. Taj oblik glasovanja bi trebale usvojiti i sve clanice EU i to zato ....sto i najsiromasnija drzava i kolonija svijeta imade utemeljen postanski sustav.....pa bi institucije poste trebalo jos obogatiti mjenjacnicama, salterom zavoda za zaposljavanje, salterom za informiranje stranaca i domacega stanovnistva o svim bitnim kulturoloskim zakonima i tel. brojevima hitnih sluzbi, policije, vatrogasaca, gorske sluzbe spasavanja, o zabranama koje su vrlo specificne samo za odredjene drzave svijeta.....zatim salterom globalnoga trzista za male i velike obrtnike, individualne proizvodjace i prodavace svojih proizvoda na trzistu EU, RH i svijeta, salter za gostujuce profesore, istrazivace, izumitelje, salter s prioritetnim diplomatskim postanskim servisom temeljem kojega bi si svjetski putnici i drzavljani svih zemalja svijeta mogli sami kao na bankomatu produziti vizu i putnu ispravu ukoliko imaju na to pravo...administrativno-pravni diplomatski bankomat bi odradio taj dio posla u vrlo kratkom roku, zatim bi na postanskim salterima trebalo izdati info-pult s podacima o mogucnosti kupnje i prodaje nekretnina u bilo kojemu dijelu svijeta, RH ili EU.....zatim bi trebalo dnevno dati na uvid sve podatke o nepopunjenim radnim mjestima i mogucnosti smjestaja za trazitelje zaposlenja u bilo kojoj zemlji EU i svijeta - detalje oko te poslovne misije bi trebali moci i htjeti obaviti visokospecijalizirani postanski salterski uposlenici....ili timovi strucnjaka.....koji govore sve jezike svijeta.....i koji pomazu globalnome stanovnistvu .....u svim zivotnim situacijama....u koje to stanovnistvo nije stavljeno svojom slobodnom voljom i odlukom.....tim i takovim poslovanjem bismo u globaliziranome svijetu svi dobili jednaka prava, mogucnosti i sanse za zivljenje zivota u miru, slobodi, pravdi i napredovanju u okviru samoodrzivoga gospodarskoga i ekonomskoga opstanka.....i svi bismo tim potezom beneficirali....a logo zute postanske institucije....bi uz McDonalds, Coca-Colu, Plavu EU zastavu s zvjezdicama, UNovu i UNICEFovu plavu zastavu.....svim stanovnicima planeta Zemlja bio kvalitetan putokaz i usmjerenje na poslovanje s institucijama od vrhunske kvalitete u koje mogu imati povjerenja. EU i RH se ne bi trebale ustrucavati uvesti takovu glasacku i poslovnu praksu u hrvatsku, EU integracijsku i globalnu demokraciju.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh