« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

HUP podržava najavljene Vladine mjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Damir Kuštrak

,

HUP

,

vladine mjere

,

Hrvatska udruga poslodavaca

,

HUP Damir Kuštrak

Hrvatska udruga poslodavaca podržava najavljene Vladine mjere usmjerene na pripremu za nadolazeće posljedice svjetske financijske i gospodarske krize, priopćeno je iz HUP-a.

HUP ocjenjuje da su mjere koje je predstavio predsjednik Vlade Ivo Sanader na tragu nedavno objavljenih HUP-ovih preporuka.

U njima je HUP zatražio smanjivanje javne potrošnje, državno podmirivanje dospjelih obveza radi izbjegavanja nelikvidnosti, preusmjeravanje državnih investicija na projekte i sektore koji u kratkom roku osiguravaju gospodarske učinke, posvećivanje posebne pozornost malim i srednjim poduzetnicima, podršku izvoznicima, onemogućavanje rasta sive ekonomije, kao i usmjeravanje kreditnih potencijala hrvatskih banaka prema gospodarstvu.

U preporukama su, smatraju u HUP-u, sadržane mjere čiju je primjena neophodna želimo li osigurati stabilnost gospodarstva, a najvažniji cilj preporuka, koji se može iščitati i iz vladinih mjera, jest sačuvati postojeće gospodarstvo koje još uvijek funkcionira unatoč izuzetno teškim uvjetima i održati ga stabilnim uz koordinaciju državne vlasti, bankarstva i poduzetništva, uz odgovornost svih sudionika ovog procesa, uključujući i sindikate.

Prvo što HUP očekuje od Vlade je hitno uravnoteženje proračuna i izvanproračunskih fondova te osiguranje samo najnužnijeg financiranje da bi se oslobodilo dovoljno prostora za financiranje privatnog poduzetništva.

Iako će dio ljudi ostati bez posla jer mnogo tvrtki osjeća posljedice krize, poslodavci sigurno neće koristiti situaciju kako bi se riješili radnika koji su im od prije višak, prenose se u priopćenju riječi predsjednika HUP-a Damira Kuštraka.

Dodaje se da HUP smatra nužnim da se svi sudionici tripartitnog dijaloga prilagode novonastalim uvjetima te da dosadašnji konstruktivni dijalog sa sindikatima daje nadu da postoji razumijevanje socijalnih partnera za novonastalu situaciju ali i zajednički interes da se u novim uvjetima svi ponašaju odgovornije i solidarnije kako bi izbjegli gospodarski kaos.

U okolnostima u kojima trenutno poslujemo i u kojima bismo mogli poslovati u narednih nekoliko mjeseci, najbolji odgovor je socijalni dijalog, zaključuje se u priopćenju. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 06:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh