« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci

Rohatinski podupire zamrzavanje plaća

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

zamrzavanje plaća

,

rohatinski

Otklanjanje proračunskog deficita i s tim povezano zamrzavanje plaća u postojećim je okolnostima više nego potrebno i opravdano, a ako se problemi zdravstva rješavaju poskupljenjem cigareta i participacija važno je da ne rastu cijene ostalih proizvoda i usluga iz nadležnosti države i lokalnih vlasti da bi inflacija bila ekonomski i socijalno podnošljiva, smatra guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski.

Upitan za komentar mjera koje predlaže Vlada, guverner središnje banke je napomenuo kako je već u više prigoda istaknuto da Hrvatska narodna banka smatra da je za očuvanje makroekonomske stabilnosti i održiv gospodarski rast izuzetno važno usklađeno djelovanje svih aktera u svim segmentima gospodarske i novčane politike.

To, ističe, postaje još važnije u situaciji kad se neriješeni domaći problemi potenciraju učincima krize svjetskih razmjera.

U tom kontekstu, otklanjanje proračunskog deficita, te s tim povezano zamrzavanje plaća, u postojećim je okolnostima više nego potrebno i opravdano, smatra guverner.

S druge strane, napominje, očito je da rješavanje problema u zdravstvu traži dodatne prihode. No nesporno je i to da podizanje cijena cigareta i participacija utječe i na inflaciju. Da bi učinak tih mjera bio prihvatljiv, odnosno da bi opća stopa inflacije bila ekonomski i socijalno podnošljiva, veoma je važno da ne rastu cijene ostalih proizvoda i usluga koje su u nadležnosti države i lokalnih vlasti, zaključuje guverner HNB-a. (hina/metro-portal)

13.11.2008. 15:06:44
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh