« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
tehnička recesija

Europa ušla u drugi mjesec recesije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

eurozona

,

Eurostat

Eurozona je u trećem tromjesečju zabilježila pad gospodarskih aktivnosti od 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje, a u istom postotku aktivnosti su smanjene i na razini cijele Europske unije, pokazale su u petak prve procjene europskog statističkog ureda Eurostata.

Što se tiče eurozone, novi pad gospodarskih aktivnosti uslijedio je nakon što su aktivnosti u istom postotku smanjene i u tromjesečju ranije, čime je potvrđeno da se gospodarstvo 15-člane eurozone i službeno našlo u tehničkoj recesiji.

Tehnička recesija se, naime, definira kao dva uzastopna tromjesečja negativnog rasta. Na godišnjoj razini aktivnosti su porasle i u 15-članoj eurozoni i na razini 27-članog EU, i to za 0,7 odnosno 0,8 posto - upola manje u usporedbi s godišnjim stopama rasta ostvarenim u drugom tromjesečju, u visini 1,4 odnosno 1,7 posto.

U istom je tromjesečju SAD, najveće svjetsko gospodarstvo, zabilježilo pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 0,1 posto u odnosu na tromjesečju ranije, a rast od 0,8 posto na godišnjoj razini, navodi se dalje u izvješću Eurostata.

Oštro usporavanje aktivnosti u gospodarstvu eurozone i EU smanjilo je potražnju za naftom pa su stoga oslabili i inflatorni pritisci, s obzirom na veliki značaj energetske komponente za kretanje stope inflacije.

U odvojenom izvješću Eurostat je u petak objavio da je rast stope inflacije u listopadu na godišnjoj razini u eurozoni usporio u skladu s ranijim procjenama. Godišnja stopa inflacije iznosila je 3,2 posto, nasuprot 3,6 posto u rujnu, a kao glavni razlog se navodi mjesečni pad energetskih troškova u visini 2,9 posto. Na mjesečnoj razini cijene su općenito ostale nepromijenjene.

U 27 članica Europske unije, godišnja stopa inflacije u listopadu je također usporila, i to na 3,7 posto, nasuprot 4,2 posto u rujnu. Ni na razini EU-a se cijene na mjesečnoj razini nisu mijenjale, stoji u izvješću Eurostata. (hina/metro-portal)

14.11.2008. 13:44:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh