« Svijet
objavljeno prije 15 godina
CRVENI KRIŽ:

Humanitarno stanje u Gazi se pogoršava

Izrael i dalje blokira granične prijelaze i onemogućava uspostavu normalnog života stotinama tisuća Palestinaca

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Izrael

,

Gaza

,

Hamas

,

Fatah

,

Crveni križ

,

blokada granice

,

humanitarna kriza

,

ICRC

Međunarodni odbor Crvenog križa (ICRC) upozorio je da se šest mjeseci nakon izraelske ofenzive u Pojasu Gaze stanovnicima palestinske enklave i dalje onemogućava da obnove svoje živote. Zatvaranje graničnih prijelaza u enklavu, u koju se dopušta unošenje samo ograničenih količina osnovnih dobara, također uzrokuje preopterećenost vodovodne, sanitarne i zdravstvene infrarstrukture u Gazi.

Izrael blokira materijal potreban za obnovu tisuća kuća i škola uništenih u borbama i za popravke infrastrukture. Mnogim pacijentima je onemogućen odlazak iz Gaze na liječenje, kaže Crveni križ i napominje da je lokalno gospodarstvo propalo što uzrokuje rastuće siromaštvo.

Upozoravajući da su humanitarne aktivnosti ograničenog dosega, ICRC ističe da su "za promjene u zadovoljavanju potreba stanovništva Gaze potrebni politički koraci" i da svi glavni protagonisti u regiji trebaju "učiniti što je potrebno da se ponovno otvori Pojas Gaze".

ICRC je zatražio da Izrael prekine blokadu Gaze, nametnutu kratko vrijeme prije no što je Hamas prije dvije godine preuzeo nadzor nad tim područjem, i dopusti slobodno kretanje ljudi i robe. Za nedostatak osnovnih usluga u Gazi treba okriviti i sukob između Hamasa i Fataha koji upravlja Zapadnom obalom, kaže Crveni križ. Istovremeno palestinske rakete ispaljene na Izrael u pogibelj dovode tisuće stanovnika Izraela, napominje se u izvješću.

Izvor: Hina

29.06.2009. 15:00:05
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh