« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
RECENZIJA

Huawei P20 Lite - recenzija

Huawei P20 Lite u odnosu na prethodnika ima značajnu nadogradnja s mjerljivim koracima u dizajnu, materijalima i izvedbi

Huawei P20 Lite
Huawei P20 Lite (Sanja Ledinek)
Više o

recenzija

,

Huawei

,

Huawei P20 Lite

,

Sanja Ledinek

S Lite verzijama P8, P9 i P10 Huawei je imao uspjeha zbog dobrog omjera cijene i kvalitete. Zadržavajući tradiciju, plasiranjem P20 serije, tvrtka je uključila u ponudu pristupačniji model Huawei P20 Lite. Ujedno nam je prvi na testu ovogodišnje "P" serije.

Huawei P20 Lite u odnosu na prethodnika ima značajnu nadogradnja s mjerljivim koracima u dizajnu, materijalima i izvedbi, ali ima sličnosti u dizajnu sa skupljim P20 i P20 Pro uređajima.

Huawei P20 Lite ( ANE-LX1) osnovne specifikacije

  • Dimenzije (ŠxVXD): 71,2 x 148,6 x 7,4 mm

  • Masa: 145 grama

  • Ekran: IPS, 5,84 inča - 2.280 x 1.080 piksela (432 ppi)

  • SoC: HiSilicon Kirin 659

  • GPU: ARM Mali-T830 MP2

  • Memorija: RAM 4 GB - interna 64 GB

  • Kamere: primarna dvostruka 16 MP (f/2.2, 1.0 µm) + 2 MP - prednja 16 MP (f/2.0, 1.12 µm)

  • Baterija: 3.000 mAh

  • Prijenos podataka: LTE, Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.2 (A2DP, LE, EDR, aptX); USB 2.0 Type-C 1.0 , A-GPS, GLONASS, BDS

  • OS: Android 8.0

  • Ustupio: Neutrinomobile

Dizajn i ergonomija

Huawei u prošlosti i sadašnjosti dio inspiracije za dizajn nalazi u Appleu. P20 Lite po tom pitanju nije izuzetak, iako se mora priznati da tvrtka i sama dosta inovira. Uređaj ima uži oblik koji je uobičajen za današnje moderne trendove. U crnom Midnight Black izdanju izgleda mi ozbiljno i  elegantno. Korištenje jednom rukom nije problem s obzirom na dimenzije 148,6 x 71,2 x 7,4 milimetara i uključen prilagođen način rada sučelja za tu namjenu.

Aluminijski okvir s integriranim antenama je blago zakrivljenih kutova i rubova gdje se uklapaju stakleni paneli, slično 2.5D staklu, koje prekriva prednji dio.

Pod dodirom prstima prijelazi između okvira i panela su nešto oštriji, što u biti nije loše. Barem malo sprječavaju klizanje iz ruke. Nedostatak je što kućište nije vodootporno i stakleni paneli nemaju neku brendiranu zaštitu od ogrebotina.

Na vrhu ima mikrofon za otkazivanje buke, a na dnu se nalazi USB-C priključak za punjenje, povezivanje i OTG podršku, 3,5 mm audio ulaz za slušalice i glavni mono zvučnik. Dosta je glasan, ali bez basa. Zbog svog položaja lako ga je pokriti rukom kada držite pametni telefon vodoravno, na primjer tijekom igranja.

Izlaz za slušalice vrlo je zadovoljavajuće kvalitete. Kroz prosječne slušalice dobit će te prilično čist i bez izobličenja zvuk.

Desna strana smješta tipke za glasnoću i za uključivanje/isključivanje rada. Obje tipke lako se mogu naći po osjećaju. Putovanja i povratne informacije su pristojne.

Na lijevo je hibridna ladica za SIM/MicroSD kartice.

Stražnja površina je reflektirajuća i vrlo jednostavno privlači otiske. Senzor otiska prsta kružnog oblika je smješten u sredini gornjeg dijela. Nije ga problem locirati na dodir. ID čitač svakako je brz, iako nije najbrži. Osim za brzo otključavanje može se koristiti za zaštitu određenih datoteka, aplikacija ili mapa od pogleda znatiželjnika.

U gornjem lijevom kutu vertikalno su posložene dvostruke kamere koje nalikuju na dva izbuljena oka žabe jer su izdignute oko 2 mm od površine. Ispod njih je LED bljeskalica, detaljne karakteristike kamera gdje se jasno vidi otvor f / 2.2 i žarišna duljina ekvivalentna 26 mm i prema donjem bridu okomito orijentirani Huawei logo.

Prednja strana

Prije manje od godinu dana neki su upirali prst na zaslon iPhone X i debelo ismijavali njegov urez, uvlaku ili "Notch". No, početkom ove godine gotovo svi kineski proizvođači smatraju pod obaveznim ponuditi barem jedan model s prednjicom u njegovom stilu. Tako P20 Lite ima urez iznad zaslona u koji su smješteni prednja kamera, slušalica za razgovore, senzori i LED za obavijesti. Palac gore za LED-icu koju mnogi proizvođači izbacuju. Lijevo i desno od ureza prikazuju se obavijesti, vrijeme, ikona baterije itd.

U ovom modelu Huawei je uključio trajnu mogućnost skrivanja ureza zatamnjivanjem okolnih područja. Ali ako koristimo uređaj u vodoravnoj orijentaciji, ovaj usjek automatski "nestaje" pod čarobnim štapićem skrivenim u sučelju.

Zaslon

P20 Lite ima zaslon ( 63 x 134 mm ) aktivne TFT (Thin Film Transistor) matrice LTPS (Low Temperature Poly-Silicij) tehnologije s dijagonalom od 5.84 inča. Koristi omjer slike 18,7: 9 (19:9) na rezoluciji 2.160 x 1.080 piksela. Ovo je sada uobičajena veličina i razlučivost zaslona u cjenovnom rangu. Za čiste ikone, tekst i grafiku više je nego dovoljna gustoća 432 piksela po kvadratnom inču.

Zaslon pokriva 96 posto NTSC spektra i koristi DCI-P3 prostor boje. Ukupno gledajući, vjernost boja je dobra, iako postoji malo plavkastog preljeva koji je vidljiv na bijeloj pozadini. Kutovi gledanja su vrlo dobri bez gubitka boje, a statički kontrast oko 1.600: 1, što je u skladu za LCD panele.

Maksimalna svjetlina je do 500 cd / m². Dostatna je za zatvorene prostore, no na direktnom udaru sunca možda ćete trebati potražiti neku sjenu.

Huawei je uključio promjenu topline boje i filter plavog svjetla za otklanjanje vidnog umora u kome se također može podesiti toplina žućkastog tona. Stvarno ne možete tražiti bolji ekran po toj cijeni. Zaslon je više nego prikladan za surfanje webom, korištenje društvenih mreža i pregledavanje YouTube ili Netflix videozapisa.

Huawei P20 Lite - ispod poklopca

P20 Lite opremljen je s HiSilicon Kirin 659 sustavom na čipu proizvedenim u 16-nm procesu. Huawei u jeftinije modele uvijek ugrađuje starije procesore, ponekad samo overlokane (što nosi više zagrijavanja i veću potrošnja energije u odnosu na standardne verzije).

CPU ima 4 Cortex A-53 jezgre visokih performansi na 2.4 GHz i četiri vrlo učinkovite Cortex A-53 jezgre na taktu 1.7 G Hz. Grafički čip ARM Mali-T830 MP2 na 60 Hz zaostaje malo za Adreno 506 .

SoC integrira LPDDR3 4 GB RAM-a (933 Hz) i 64 GB eMMC interne flash memorije. Korisnički je dostupno 50,58 GB. Nije moguće formatirati mikro-SD karticu kao dio interne memorije. Ne podržava Adoptable Storage. Brzina čitanja i pisanja podataka u memoriji je samo dobra s izmjerenim vrijednostima 265,22 MB/s brzine čitanja i pisanja 129,9 MB/s (Andro Bench).

Općenito govoreći, Kirin 659 i Snapdragon 625 nude vrlo slične performanse. Tijekom testiranja nisam naišla na bilo kakve probleme s performansama. Cjelokupno iskustvo je pozitivno, iako fluidnost nije kao kod vrhunskih pametnih telefona. Performanse su više nego dovoljne za većinu korisnika.

Huawei P20 Lite benchmark rezultati

  • GeekBench 4 Pro: Single / Multi score: 936/ 3725

  • GeekBench 4 GPU Renderscript score: 1978

  • PCMark 2.0: 4.768

  • Sling Shot Extreme - Vulkan: 361

Igre

Ako ste u potrazi za gaming uređajem, P20 Lite možda neće biti najbolji izbor u tom rasponu. Isprobala sam stariji Asfalt Xtreme, Dead Trigger 2 i Asfalt 8. Sve igre možete odigrati bez problema, ali ne na maksimalnoj kvaliteti grafike jer će biti trzaja. Brzina okvira se uglavnom održava na 28 FPS - 30 FPS. Generiranje temperature i raspodjela su povoljne, a to znači da nema pretjerano neugodnog zagrijavanja.

Telefonija, povezivanje

S prijemom i kvalitetom signala sve je u redu. Glasovi koji dolaze kroz slušalicu za razgovore imaju lijepu jasnoću i glasnoću. Možete zadržati glasnoću na 60-tak posto većinu vremena čak u polubučnom prostoru. Spikerfon pruža solidne performanse. Zvukovi upozorenja obavljaju svoj posao i vibracije su mi uspjele privući pozornost kad je to bilo potrebno.

Bluetooth 4.2 kompatibilan s aptX i aptX HD nema problema sa spajanjem na slušalice i zvučnike. GPS u realnom vremenu obavlja posao kao profesionalni uređaji. Radijus navigacijske pogreške tijekom testiranja bio je oko 3 metra, što je vrlo malo. Dvopojasni WiFi 802.11 b / g / n / ac radi odlično. Mnoge će također razveseliti prisustvo FM radija. Jedino što nedostaje je infracrveni odašiljač.

Huawei je uključio sustav za otkrivanje lica (eng. Face Unlock). Ugodno me iznenadila njegova pouzdanost. Naravno, sigurnost nije na visini 3D senzora u iPhone X, ali je u određenim situacijama izvrsno rješenje.

Huawei P20 Lite - Baterija

Huawei P20 Lite ima Li-Po bateriju kapaciteta 3.000 mAh. U PCMark Work Battery Life 2.0 testu baterije dobila sam rezultat od 6 sati i 55 minuta. To je lošiji rezultat od konkurentskih modela. U praksi, ako ste prosječni korisnik, gurat će od doručka do spavanja na jednom punjenu.

Ako ste poput mene intenzivni korisnik s 4 aktivna pretinca e-pošte, WhatsApp, Viber, Facebook računima i oko pet sati uključenog zaslona, morat ćete nadopuniti bateriju oko 17 sati ako želite biti mirni do odlaska na spavanje. Naravno, postoje načini uštede energije (koje osobno nikada ne koristim). To su standardna ušteda energije, mod ultra uštede i „Pametna razlučivost". Potonja automatski smanjuje rezoluciju zaslona na 1.520 x 720 piksela. I najmanje mi se sviđa jer dok gledam Netflix ili YouTube, najčešće se aktivira. Očito ova tehnologija i ja nismo usklađeni :D.

Za vašu orijentaciju sat vremena igranja iscrpit će oko 22 posto energije, YouTube 1080p oko 15 posto, uporaba poziva i korištenje interneta za 1 sat oko 30 posto, dok osnovna uporaba u standby načinu i aktivna 4G veza na internet za 4 sata oko 10 posto.

Huawei P20 Lite ima brzo punjenje pomoću 9V / 2A ispravljača. Proces punjenja baterije od 3 posto (kada se uređaj isključuje) do 100 posto traje 1 sat i 57 minuta. 50 posto napunjenosti postiže se za 42 minute.

Sustav i aplikacije

Huawei P20 Lite radi pod Android 8.0 Oreo s dubinskom prilagodbom EMUI 8.0. i sigurnosnom nadogradnjom iz ožujka. Nije mi jasno zašto nije 8.1 inačica kao kod druga dva modela?! Valjda će nadogradnja doći. Inače je korisničko sučelje dosta teško, svaka opcija sadrži više podopcija koje se često nalaze duboko uronjene u postavke.

EMUI nudi tonu funkcija i opcija prilagodbe. Neke od njih su:

-promjena tema, prijelaza, ikona, oblika teksta (font)...

-prikaz svih ikona na radnoj površini ili zasebni zaslon za prikaz aplikacija

-pojedinačno upravljanje dozvolama svake aplikacije i prilagodba njihove upotrebe prema našim potrebama

- odabir aplikacija trećih strana koje će se skalirati za prikaz na cijelom zaslonu

- korištenje dviju aplikacija na istom zaslonu aktiviranjem dužeg pritiska izbornika s više zadataka

- Zakazano uključivanje i isključivanje  je funkcija koja štedi energiju i produljuje radno vrijeme telefona. Automatski će se isključiti noću u određeno vrijeme (npr. 24:00) i uključiti ujutro (npr. U 7:00).

EMUI uključuje kontrolu pokretom: podizanjem smanjiti glasnoću melodije zvona ili odgovoriti na poziv, klizanjem dolje na zaslonu s tri prsta napraviti snimku zaslona, približavanje uređaja uhu odgovoriti ili uputiti poziv itd.

Zaključani zaslon je prilično tipičan za Android pametne telefone (datum, prečac do kamere, sat...). Možete odabrati prikaz obavijesti na zaslonu kada stignu.

Prelaskom prsta s dna prema gore pronaći ćete prečace za glasovni podsjetnik, kalkulator, svjetiljku, mjerač vremena i skener QR koda.

Donja navigacijska traka ima uobičajene operativne android virtualne tipke. Za navigaciju sučeljem nudi se Priključna stanica za navigaciju. To je transparentna virtualna plutajuća tipka. Omogućuje na jedan dodir i kratko držanje vraćanje na početni zaslon, držanjem i klizanjem u desno pregled svih otvorenih aplikacija itd. Trebat će vam malo vremena da zapamtite ove geste, a možda ćete na kraju i odustati od upotrebe.

Huawei je ugradio nekoliko aplikacija treće strane, kao što su Quik, Instagram, Booking, eBay, Netflix i Facebook. Srećom, mogu se deinstalirati. Ipak, ostaje tona Huawei aplikacija koje su duplikati Googleovih.

Među korisnijim aplikacijama se nalaze:

  • Upravitelj - analizira stanje telefona i nudi različite načine optimizacije rada. Također omogućuje blokiranje poziva i poruka od određenih korisnika, ograničavanje upotrebe mobilnih podataka, nadzor koje aplikacije mogu prikazivati plutajuće obavijesti itd.

  • Aplikacija blizanac za istovremenu prijavu s dva različita računa društvenih mreža u istoj aplikaciji.

  • Privatni prostor kako bi se neki podaci, fotografije i videozapisi sakrili od očiju drugih ljudi.

  • Game Suite je set postavki namijenjenih za igranje. Nudi nekoliko načina rada:

  • pametni način koji balansira performanse i potrošnju baterije.

  • neprekidno igranje koje sakriva sve obavijesti na zaslonu osim poziva, alarma i upozorenja za nisku razinu bateriju. Uređaj neće zazvoniti niti vibrirati za pozive i alarme

  • Backup stvara sigurnosnu kopiju osobnih podataka i pohranjuje ih na računalo, u internu memoriju uređaja ili na USB flash disk.

  • Huawei Share - brzo, bežično dijeljenje datoteka između Huawei pametnih telefona

Za unos teksta dolazi sa SwiftKey tipkovnicom kao standardnom koja se može zamijeniti bilo kojom drugom iz Google Play Trgovine. Surfanje svijetom weba je brzo i glatko bez obzira na složenost web stranica.

Huawei P20 Lite - Kamere

Prednja kamera

Prednja kamera je 16 MP senzora i otvora optike F/2.0. i može snimati puni HD video. Ima mod ljepote intenziteta od 1 do 10, odnosno od manje do više agresivne obrade. Tu su i simpatične naljepnice.

Snimljene fotografije izgledaju razumno. Postoji dovoljno pojedinosti koje će istaknuti vašu osobnost i raspoloženje tako da ih nećete skrivati u uređaju, već s veseljem dijeliti na društvenim mrežama.

Glavna kamera

Huawei P20 Lite dolazi s dual kamerama, od kojih jedna ima 16 MP CMOS senzor i otvor blende f / 2.2, a druga 2 MP senzor s f / 2.4 otvorom.

Ova sekundarna kamera nije jednobojna za poboljšavanje kvalitete fotografija u boji uzimanjem više kontrasta, već samo hvata podatke dubine polja za stvaranje zamućene pozadine. Huawei ne navodi tko je proizvođač senzora.

Dvostruki brzi dodir na tipku za smanjenje glasnoće pokreće kameru za oko sekundu, kao i dodir prečaca na zaključanom zaslonu.

Aplikacija za kameru je prilično opsežna u smislu opcija. Prijelazom prsta u desno iz glavnog tražila pristupa se načinima snimanja, a prijelazom ulijevo dobiva se pristup izborniku postavki.

Nude se različiti načini snimanja, dodavanja vodenog žiga, prepoznavanje dokumenata itd. HDR ćete morati uključiti ručno u postavkama. Također postoji ručni način rada za one koji vole iscijediti sve iz kamere. Aplikacija također omogućuje uređivanje slika kroz različite integrirane značajke.

Kvaliteta snimljenih fotografija

Dnevne fotografije su odlične, ima dosta detalja, boje su dobre, fokusiranje je prilično brzo. Bit ćete zadovoljni kamerom.

U zatvorenom prostoru većina fotografija pokazuje prihvatljiv dinamički raspon, ravnotežu bijele boje i razumnu razinu buke. Noćne fotografije imaju artefakata jer nedostatak optičke stabilizacije čini svoje kao i otvor blende f / 2.2. Ako umirite ruku ili imate neki oslonac, dobiva se zadovoljavajuća kvaliteta slike. Otprilike je ista kao kod većine pametnih telefona u tom cjenovnom razredu. Xiaomi Redmi Note 4X, Sony Xperia XA1 i Nokia 5, ipak snimaju nešto lošije fotografije.

Bokeh fotografije nemaju uzorno zamućenje pozadine, što se odnosi i na prednju kameru. Ali za kategoriju kojoj uređaj pripada ne treba se previše žaliti. U biti, treba osigurati da postoji dovoljno udaljenosti između subjekta i onoga što je iza njega. Nudi se Wide Aperture mod kojim možete mijenjati stupanj zamućenja pozadine nakon što je fotografija snimljena.

Video

Video je moguće snimiti na maksimalnoj razlučivost 1080p na 30 fps u .mp4 formatu. Video kamera obuhvaća alat za praćenje koji pomaže pri usredotočenju na objekt. Većina videozapisa izgleda dobro, s jasnim fokusom, točnom ekspozicijom i odgovarajućom ravnotežom boja. Sve u svemu, rezultati su dobri usprkos vidljivim povremenim protresanjima. Bilo bi sjajno da je Huawei ponudio 4K snimanje.

Ukupni dojam

Huawei P20 Lite izgleda moderno i lako se klasificira kao premium pametni telefon. U tom smislu veliki je korak naprijed u usporedbi s prethodnikom P10 Lite. U praksi, urez iznad zaslona na početku bit će vam malo čudan. Nakon nekoliko dana prestat ćete obraćati pozornost. Isto tako u EMUI izbornicima postavki možete se izgubiti nekoliko puta. Ali, jednom kada se naviknete, vidjet ćete da ima logičnosti.

Ovaj pametni telefon radi dovoljno brzo, nema posebnih kočnica osim što je nešto slabija grafička izvedba u usporedbi s mnogobrojnim konkurentima. Kamerama biste trebali biti zadovoljni ako ih ne uspoređujete s top modelima. Izdržljivost baterije na jednom punjenju nije mu jaka strana, ali nudi se niz načina za uštedu energije i brzo punjenje. Sveukupno, P20 Lite je izuzetno solidan pametni telefon i mogao bi postati prodajni hit.

Možete ga kupiti u Neutronomobile online ili u fizičkoj trgovini ( Tratinska 77 i Maksimirska 37 u Zagrebu), gdje smo ga mi nabavili, u plavoj, pink ili crnoj boji. Cijena za uređaj je 2.748,00 kn. Što se tiče servisa i servisne podrške, možete biti mirni. Osigurane su 2 godine jamstva i servisna podrška.

Hvalimo

  • Moderan dizajn

  • ID otključavanje prepoznavanjem lica

  • Prednja kamera s dobrom kvalitetom za selfije

  • Wi-Fi s dvostrukim bendom

  • ima 3,5 mm audio ulaz

  • ima LED za obavijesti

  • ima FM radio

  • EMUI strojno učenje za održavanje sustava u dobrom stanju tijekom vremena

Manje nam se dopada

  • kućište nije vodootporno

  • nedefinirana zaštita staklenih panela

  • nema stabilne stabilizacije slike u kamerama

  • prosječna baterija

  • maksimalna svjetlina zaslona  

Piše: Sanja Ledinek
10.05.2018. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh