« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
PRIJEDLOG SVJETSKE BANKE

HSU protiv smanjivanja prijevremenih mirovina za 25 posto

Vlada pristaje na uvjete Svjetske banke ne bi li dobila povoljne kredite, poručuju iz HSU-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/Cropix)
Više o

SSSH

,

krediti

,

Svjetska banka

,

HSU

,

smanjivanje mirovina

,

Jagoda Milidrag Šmid

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) ciničnim smatra prijedlog Svjetske banke prema kojemu bi se za pet godina raniji odlazak u mirovinu, radniku trajno umanjila mirovina za 25 posto, budući da većina radnika u prijevremenu mirovinu ne odlazi svojevoljno već prema zakonu, kazala je na konferenciji za novinare članica HSU i SSSH Jagoda Milidrag Šmid.

HSU se pritom poziva na izjavu državnog tajnika Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Krešimira Rožmana, ali i na riječi ministra financija Ivana Šukera koji je nedavno izjavio kako je Hrvatska od Svjetske banke dobila zajam pod povoljnim uvjetima.

"Vlada pristaje na uvjete Svjetske banke ne bi li dobila povoljne kredite, poput posljednjeg od 200 milijuna eura", tvrdi Milidrag Šmid i traži od vlade jasan stav o svim mogućim zahvatima u mirovinski sustav te javnu raspravu o sudbini mirovinskog sustava.

"Prijevremena mirovina u većini slučajeva nije slobodan izbor ljudi već posljedica otkaza i stečajeva poduzeća, nakon čega radnike koji ispunjavanju uvjete za prijevremenu mirovina Zavod za zapošljavanje ne želi prihvatiti već ih upućuje u mirovinski sustav", kaže Milidrag Šmid.

To se odnosi i na radnike Peveca, Fine ili Đakovštine, pa u HSU pitaju jesu li oni krivi jer moraju u prijevremenu mirovinu i treba li kazniti njih ili onoga tko je odgovoran za njihove sudbine.

Prema postojećem sustavu, prijevremena mirovina je devet posto niža od mirovine s punim stažom, no ona se povećava kada umirovljenik stekne uvjete za punu mirovinu. Prijedlogom Svjetske banke mirovina bi im bila niža 25 posto te bi, ističe Milidrag Šmid, umirovljenici bili doživotno financijski kažnjeni radi prijevremenog odlaska u mirovinu. U tom bi slučaju primjerice prijevremena mirovina muškarca od 60 godina i sa 40 godina staža bila bi manja za 630 kuna, a žene od 55 godina i sa 36 godina staža za 560 kuna. (hina/metro-portal)

04.02.2010. 14:50:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh