« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
SILVANO HRELJA:

HSU izlazi iz koalicije ako se primjena 'harača' ne promijeni

Čelnik HSU-a današnju promjenu stajališta smatra "neuspjelim pokušajem prijevare hrvatskih umirovljenika i građana"

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

Vlada

,

Ivan Šuker

,

HSU

,

rebalans proračuna

,

Silvano Hrelja

,

harač

,

antirecesijski porez

"Ako ministar Ivan Šuker ostane pri današnjem tumačenju, Hrvatska stranka umirovljenika će sutra ujutro na središnjem odboru stranke donijeti odluku o napuštanju koalicije", rekao je predsjednik stranke Silvano Hrelja. On tvrdi da je ministar Šuker danas promijenio svoje mišljenje koje nije isto kao ono od jučer i prekjučer. Svi su mediji prenijeli, a stranka tako shvatila, navodi čelnik HSU-a da će oporezovan biti samo neto iznos koji prelazi tri tisuće kuna.

"Po dosadašnjim izračunima umirovljenicima koji, recimo, primaju četiri tisuće kuna mirovine bi bile manje 30 kuna, a po današnjem tumačenju ministra Šukera bile bi manje 120 kuna, što je četiri puta više. To je nešto o čemu mi nismo pregovarali, niti bismo, jer nemamo mandat za takvo sakaćenje mirovina", rekao je Hrelja, ustvrdivši kako ne samo da je prevaren HSU nego i cjelokupna javnost "jer su svi mediji shvatili uvođenje poreza od tri posto na taj način te tako i prenijeli. "A vlada to nije demantirala", izjavio je je.

Hrelja današnju promjenu stajališta smatra "neuspjelim pokušajem prijevare hrvatskih umirovljenika i građana. Ne želimo sudjelovati u toj prijevari", poručio je Hrelja i ustvrdio kako je današnji način izračuna zapravo "uvođenje doprinosa, a ne poreza", te dodao da im iz vlade nisu trebali lagati.

Visoki izvori bliski Banskim dvorima, u kojima se i danas priprema rebalans proračuna, potvrđuju kako bi se porezom od tri posto oporezivale plaće i mirovine iznad 3 tisuće kuna u cjelokupnu iznosu. To bi značilo da se na plaću ili mirovinu od 5.000 kuna plaća 150 kuna poreza, kažu izvori iz Vlade koji tvrde da su to najavljivali od početka, jer inače financijski učinak ne bi bio potpun.

Iz vlade se doznaje i da bi prijedlog za trošarine na mobilnu telefoniju bio da se oporezuju sa šest posto ukupni prihodi od SMS poruka i razgovora mobitelima. Procjenjuje se da bi prihodi od toga proračunu mogli donijeti 450 do 500 milijuna kuna. Promjene u trošarinama, kako se doznaje, mogle bi se odnositi i na automobile i mogućnost da se uvedu tri nove kategorije, te luksuzne proizvode kao što su plovila i zrakoplovi. No, s obzirom na trenutačnu gospodarsku situaciju i pad prodaje u tom segmentu, procjenjuje se da bi to proračunu u ovoj godini moglo donijeti 30-ak milijuna kuna.

Još nije poznato koliki bi mogao biti ukupan učinak trećeg rebalansa proračuna jer se, kažu izvori iz Banskih dvora, još razgovara o mogućim uštedama na rashodnoj strani proračuna.

Izvor: Hina

23.07.2009. 21:20:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh