« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

HSS obilježio 80. obljetnicu Radićeve smrti

Položeni vijenci na grob i spomenik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

HSS

,

Josip Friščić

,

Stjepan Radić

,

obljetnica smrti

Osamdesetu obljetnicu smrti svog utemeljitelja Stjepana Radića HSS je danas obilježio polaganjem vijenaca na Radićev grob na Mirogoju i njegov spomenik na Trgu bana Jelačića.

Stjepan Radić umro je 8. kolovoza 1928. od posljedica atentata, koji je na njega i još dvojicu zastupnika HSS-a, Pavla Radića i Đuru Basaričeka, 20. lipnja 1928. u beogradskoj Narodnoj skupštini izvršio radikalni zastupnik Puniša Račić.

"Danas se u mislima vraćamo desetljećima unatrag, u vrijeme kada se u jednom parlamentu u Europi dogodio najteži zločin, kada je ubijen narodni zastupnik, kada se pucalo u volju naroda", rekao je predsjednik stranke Josip Frišćić, nakon polaganja vijenca na Radićev spomenik.

Naglasio je da su meci u beogradskoj skupštini ostavili Hrvatsku seljačku stranku bez njenog utemeljitelja i vođe, ali da hrvatski narod nije ostao bez onoga što je predstavljao Radićev nauk - vjere u pravo naroda i seljačku pravicu.

"Na nama je da tu tradiciju dalje njegujemo i gradimo", kazao je Frišćić, ističući da, kako je rekao, činjenica da HSS-u svakim danom pristupaju novi mladi članovi, pokazuje da Radićeve ideje još uvijek imaju snagu.

Kazao je i da Hrvatska danas gradi demokratske odnose i ide ka Europskoj uniji na Radićevim načelima prava malog čovjeka i regionalizacije.

"Zahvalni smo Radiću i njegovim suradnicima, koji su položili život na oltar domovine. Doživjeli smo da imamo Hrvatsku i svi smo odgovorni za njezin daljnji razvoj", rekao je Friščić, koji se nakon polaganja vijenaca sa suradnicima zaputio ka zagrebačkoj katedrali, u kojoj je za Radića služena misa zadušnica.

Polaganju vijenaca i misi nazočili su Šestinčani u narodnim nošnjama, kako je Radić prije 80 godina i ispraćen na posljednje počivalište. (HINA)

08.08.2008. 20:06:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh