« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Ostajem u politici, ali ne kao član stranke

Predsjednik Mesić na nekoliko bilateralnih sastanaka promovirao Hrvatsku

Otvaranje Hrvatske kuće u Pekingu
Otvaranje Hrvatske kuće u Pekingu (Drago Sopta/CROPIX)
Više o

Stjepan Mesić

,

Kina

,

Peking

,

Olimpijske igre

,

Hu Jintao

,

OI

,

Hrvatska kuća

Ostajem u politici i nakon prestanka predsjedničkog mandata, ali ne kao član neke stranke već ću nastaviti promovirati hrvatsku politiku na način na koji to radim i sada, kazao je u petak prilikom otvorenja Hrvatske kuće u Pekingu Predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Mesić je rekao da, prema zakonu, kao bivši predsjednik ima pravo na ured predsjednika, osiguranje, vozača, tajnicu i ostale pogodnosti koje će mu pomoći da i dalje ostane politički aktivan.

Govoreći o odnosima s Narodnom Republikom Kinom napomenuo je da Hrvatska i Kina nemaju nijedno neriješeno pitanje, te će i tijekom susreta s kineskim predsjednikom Hu Jintaom razgovarati o gospodarskim temama.

Kina je ogromna zemlja i gospodarska velesila, te je nemoguće da hrvatsko gospodarstvo bude prisutno na cijelom prostoru Kine, ali se zato otvaraju mogućnosti poslovne suradnje na razini pokrajina i gradova, kazao je Mesić.

Sport, a posebno Olimpijske igre, imaju između ostaloga i svrhu mira i prijateljstva među državama, a politici nikako nije mjesto u sportu, iako je to ponekad nemoguće kao što je to slučaj s ovim Igrama u Pekingu. I u vrijeme starih Grka za vrijeme Olimpijskih igara su prestajali ratovi. Nije moguće univerzalne vrijednosti štititi samo kroz jedan model, već moramo dopustiti postojanje više modela, zaključio je Mesić.  Dodao je kako je jedan od glavnih ciljeva posjeta Kini promovirati Rijeku i riječku luku kao mjesto najlakšeg ulaska kineskih proizvoda u srednju i istočnu Europu.

Predsjednik Mesić jedan je od 80-tak šefova država i vlada koji će večeras nazočiti svečanom otvorenju Olimpijskih igara koje su neki državnici bojkotirali.

Stjepan Mesić u Pekingu je pred svečano otvaranje Olimpijskih igara imao više susreta sa svjetskim dužnosnicima, saznaje se iz Mesićeva izaslanstva.

Mesić je tako na margini okupljanja svjetskih državnika imao prigodu razgovarati o aktualnim temama s američkim predsjednikom Georgeom Bushom, francuskim predsjednikom Nicholasom Sarkozyem te ruskim premijerom Vladimirom Putinom. Kraće sastanke hrvatski je predsjednik održao i s kazahstanskim predsjednikom Nursultanom Nazarbajevim te s alžirskim predsjednikom Abdelazizom Bouteflikom.

Tijekom jutra Mesić je razgovarao i s kineskim predsjednikom Huom Jintaom, koji je prihvatio poziv da službeno posjeti Hrvatsku te zaželio puno uspjeha svim hrvatskim sportašima na Olimpijskim igrama.

Kineski predsjednik primio je na dan otvaranja Olimpijskih igara u odvojene posjete samo petnaestak šefova država i vlada.

Hu je u petak priredio svečani ručak za visoke goste koji će nazočiti svečanom otvaranju Olimpijskih igara. Za stolom s Mesićem sjedili su, između ostalih, kineski premijer Wen Jiabao, australski premijer Kevin Rudd, latvijski predsjednik Valdis Zatlers, predsjednik Vijetnama Nguyen Minh Triet, predsjednik Afganistana Hamid Karzai, predsjedatelj predsjedništva BiH Haris Silajdžić te španjolski princ Felipe sa suprugom Letizijom. (HINA/METRO)

08.08.2008. 15:59:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh