« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
IVICA MUDRINIĆ

Hrvatskoj nedostaju kompetentnost, vizija i vodstvo

Predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost ocijenio je da Hrvatskoj nedostaju kompetentnost, vizija i vodstvo u bolju gospodarsku budućnost

Ivica Mudrinić
Ivica Mudrinić (CROPIX)
Više o

Ivica Mudrinić

,

gospodarske reforme

,

vodstvo

,

vizija

"Pokušavamo biti optimistični, no dosadašnja praksa i rezultati rada onih koji bi promjene u Hrvatskoj trebali inicirati i provesti, obeshrabruju", rekao je Mudrinić na sjednici NVK-a posvećenoj problemu poticanja gospodarskog rasta. Po podacima Svjetske banke, u europskim je zemljama vidljiv gospodarski oporavak nakon recesije, tako da će se prosječna stopa rasta u 2011. kretati između 2 i 4 posto, rekla je viša ekonomistica Svjetske banke u Hrvatskoj Sanja Madžarević-Šujster.

Statistika daje naslutiti da se i Hrvatska odljepljuje od dna, međutim, ti su pozitivni trendovi još uvijek promjenjivi i stoje na krhkim nogama. Brojke pokazuju da nam izvoz raste, ali treba uzeti u obzir da je jedna trećina tog izvoza vezana uz brodogradilišta.

Dio tog rasta izvoza zabilježen je i zbog globalnog rasta cijena dobara na tržištu. Razvoj Hrvatske uvelike ovisi o izvozu u zemlje EU-a, a rast EU-a o izvozu u Aziju. S obzirom na recentne događaje nije sigurno da su ti pozitivni trendovi i dugoročno održivi, kaže Madžarević-Šujster. Velika prepreka rastu u Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti koja je u gotovo svim zemljama regije relativno visoka, ali i stabilizirana, dok u Hrvatskoj i dalje ima tendenciju rasta.

Svjetska banka tvrdi da se makroekonomska stabilnost mora očuvati, i to prvenstveno provedbom stabilizirajuće fiskalne politike. Preduvjet za rast je paralelno i efikasno djelovanje na smanjivanju nezaposlenosti kroz reformu tržišta rada i obrazovanja, povećanju produktivnosti i efikasnosti, smanjivanju administrativnog tereta, privlačenju stranih investicija, smanjivanju izvoznih barijera te poticanju i komercijalizaciji inovacija.

Idućih par godina, do pridruživanja EU-u, Hrvatska treba uložiti napore da poveća konkurentnost kako bi što spremnija ušla na EU tržište, rekao je direktor Svjetske banke za Središnju Europu i Baltik Peter Harrold.

Produktivnost se može potaknuti nizom mjera kao što su ubrzanje procesa privatizacije barem onih tvrtki koje se ne ubrajaju u strateške, ubrzanje stečajnih postupaka i donošenje ovršnog zakona koji će pomoći pri ubrzavanju naplate dugova. Protiv nezaposlenosti treba se boriti smanjivanjem troškova zapošljavanja, prilagođavanjem obrazovnog sustava potrebama tržišta radne snage i poticanjem cjeloživotnog učenja.

NVK podržava sve mjere koje predlaže Svjetska banka, a velik dio njih već je ugrađen u 55 preporuka za povećanje konkurentnosti Hrvatske. Dio mjera bit će obuhvaćen Poveljom razvoja Republike Hrvatske do 2025. godine koju dovršavamo u suradnji sa svim socijalnim partnerima, a vrlo brzo predstavit ćemo je i hrvatskoj javnosti, najavio je Mudrinić. (hina/metro-portal)

12.11.2010. 16:34:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh