« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
EHCI

Hrvatski zdravstveni sustav 19. u Europi

Nedovoljno se ulaže u prevenciju bolesti, posebice u borbu protiv visokoga krvnog tlaka, pušenja, poticanje fizičke aktivnosti i cijepljenje protiv HPV-a

Hrvatski zdravstveni sustav nazaduje
Hrvatski zdravstveni sustav nazaduje (Arhiva)
Više o

Hrvatska

,

zdravstveni sustav

Prema istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI), koji mjeri kvalitetu i dostupnost zdravstvene zaštite, hrvatski zdravstveni sustav zauzeo je lani 19. mjesto među 35 europskih zemalja, a u odnosu na lanjske rezultate Hrvatska je na ljestvici pala za tri mjesta.

EHCI analizira zdravstvene sustave 35 zemalja kroz 45 indikatora, prateći područje poštovanja prava pacijenata i njihovu informiranost, dostupnost liječenja, zdravstvene skrbi i lijekova te ishode liječenja.

Hrvatska je 2015. u odnosu na 2014. napravila znatan skok jer je prema indikatorima kvalitete i dostupnosti skočila s 23. na 16. mjesto u Europi. Lani je pak osvojila 703 boda, što je na razini 2015. godine, ali je rezultiralo manjim padom na ljestvici među 35 zemalja.

Unatoč tomu što je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika kod nas skromnije u odnosu na zapadne europske standarde, hrvatsko zdravstvo primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, a Hrvatska je u europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika, kaže se u ocjeni.

Najboljima su ocijenjeni zdravstveni sustavi Nizozemske i Švicarske.

Prema analizi EHCI-a, hrvatski pacijenti imaju dobar pristup svom liječniku primarne zaštite i bolničkoj hitnoj službi, ali i probleme s listama čekanja za pojedine dijagnostičke postupke (CT) i operacije, te s dostupnošću novih lijekova za rak, artritis i smanjenje kolesterola u krvi.

Što se tiče ishoda liječenja, u Hrvatskoj je i dalje visoka smrtnost od raka i kardiovaskularnih bolesti, te prisutnost bolničkih infekcija (MRSA), te je slabo razvijena produžena zdravstvena skrb za starije osobe.

Nedovoljno se ulaže u prevenciju bolesti, posebice u borbu protiv visokoga krvnog tlaka, pušenja, poticanje fizičke aktivnosti i cijepljenje protiv HPV-a, stoji u izvješću.

31.01.2017. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh