« Zdravlje
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
UPOZORENJE

Virus gripe je mutirao i postao još opasniji

Smrt dvije novorođene djevojčice potresla je Split. Roditelji strahuju, ravnatelji potvrđuju da je manji broj djece u vrtićim

Virus je mutirao zbog hladnoće
Virus je mutirao zbog hladnoće (Arhiva)
Više o

gripa

,

virus gripe

,

mutacija

Gripa je ove godine opasnija nego u zadnjih pet, jer je službeno potvrđena smrt 11-ero ljudi. Virolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo vraćaju se iz Splita u Zagreb s uzorcima krvi dviju djevojčica koje su u nedjelju preminule. Sutra navečer bit će poznato je li gripa uzrok smrti.

Smrt dvije novorođene djevojčice potresla je Split. Roditelji strahuju; ravnatelji potvrđuju da je manji broj djece u vrtićima.

"Ona trenutno ne ide u vrtić, ona je baš prebolila, imala je sedam dana gripu, ležala je doma. S njim smo već odradili 10 dana bolnice", kaže Anita iz Splita.

U Hrvatskoj je ove godine prijavljeno oko 25 000 oboljelih od gripe, a službeno je potvrđeno jedanaest smrtnih slučajeva. Više od pola je iz Splita.

"Ono što je evidentirano i što smo potvrdili da je uzrok smrti ili virus gripe ili komplikacije povezane uz gripu je šest", kaže dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo SDŽ.

Za usporedbu, prošle sezone u Splitu nije zabilježen ni jedan smrtni slučaj uzrokovan gripom. Znanstvenici tvrde da se ne događa ništa neobično u odnosu na ostatak Hrvatske.  

"Najvjerojatnije je jednostavno posljedica bolje suradnje kliničara epidemiologije i boljeg prijavljivanja, nego što je to drugdje u Hrvatskoj", kaže dr. Bernard Kaić, voditelj epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Naime, upravo je iz Splita poslano daleko više uzoraka na analizu nego iz ostalih dijelova zemlje. To, pak, ukazuje kako će broj smrtnih slučajeva na razini Hrvatske vjerojatno biti još i veći. 

U klinici za infektologiju KBC-a Split ove sezone hospitalizirano je 73 pacijenata oboljelih od gripe i komplikacija uzrokovanih gripom. Većinom se radi o ljudima starije životne dobi.

Razlog većeg oboljevanja i veće smrtnosti je mutacija virusa u novi soj, Bolzano, na kojeg cjepivo djeluje samo donekle.

"Naša populacija je imunološki, mi volimo reći, naivna za taj soj. Mi nemamo stvorena protutijela za taj soj. Zbog toga je malo povećano, odnosno dosta povećan broj oboljelih i sa eventualno ovako vidimo i težim komplikacijama i smrtnim ishodom", kaže virolog Vladimir Draženović.

Epidemija gripe je na vrhuncu. U veljači se čekuje opadanje broja oboljelih, no opasnost, pogotovo za djecu i starije građane, još nije prošla.

01.02.2017. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh