Metro-portal.hr

objavljeno 22.01.2014. 15:31:00
MA DA?!

Hrvatski očevi bi na rodiljski dopust, ali ih je strah

Čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve

Visokoobrazovani se boje reakcije poslodavca
Visokoobrazovani se boje reakcije poslodavca (Arhiva)

Broj očeva koji koriste plaćeni roditeljski dopust za očeve je u porastu, no je li taj trend 'zahvatio' i Hrvatsku? Jesmo li više skloni patrijarhalnom razmišljanju ili je prihvatljivo da muškarac ode na roditeljski dopust ako partnerica zarađuje više?

Odgovor na navedena pitanja istražio je portal MojPosao u suradnji s Udrugom Roda i Centrom edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) u nedavnom istraživanju provedenom na 400 ispitanika.

Kao najveći motiv za odlazak na roditeljski većina muškaraca navodi želju za provođenje vremena s djetetom (76%). Slijedi financijska isplativost (44%), zatim želja da izađu svojoj partnerici u susret jer se ona nalazi u nezgodnijem poslovnom položaju (39%) te odmor od posla (31%).

No kao i sve, roditeljski dopust za očeve ima i svoje negativne strane. Prema mišljenju ispitanika, najveće mane su financijska neisplativost (53%) i degradacija pri povratku na posao (51%). Zastoj u karijeri navodi 37% ispitanika, dok ih 34% smatra da su negativne reakcije okoline najveća mana odlaska na roditeljski.

Između spolova nema značajnijih razlika u mišljenju po pitanju negativnih strana odlaska na roditeljski. Muškarci su osim navedenih negativnih strana, dodali i prestanak dojenja djeteta te gubitak 'muškosti'.

Skoro polovica ispitanika (46%) smatra da bi poslodavac negativno reagirao na zahtjev oca za korištenje roditeljskog dopusta. Predodžbu o reakciji poslodavaca nema 37% ispitanika, dok ih 17% navodi da bi odnos ostao isti.

Zanimljiv je podatak da se negativnih reakcija poslodavca najviše pribojavaju visokoobrazovani muškarci - čak 59% muškaraca s visokom stručnom spremom navodi da bi poslodavac negativno reagirao na roditeljski dopust za očeve. Također muškarce u većoj mjeri 'brine' poslodavčeva reakcija, nego što je to slučaj kod žena. 

S obzirom da u Hrvatskoj, prema posljednjim podacima, roditeljski dopust za očeve koristi tek 2% muškaraca, iznenađujuće je što čak 61% ispitanika navodi da poznaje muškarca koji se odlučio za roditeljski dopust.

Skoro sve žene, njih 96%, podržale bi kolegu koji bi odlučio otići na roditeljski dopust. Niti jedna ispitanica nije negativno odgovorila, a tek 4% ih je navelo da ne zna kako bi postupilo.

Muški ispitanici također podržavaju roditeljski dopust za očeve - njih čak 82% podržava tu opciju i koristili bi i sami roditeljski dopust, kao i 13% onih koji također podržavaju, no ne bi ga koristili. Svega 3% muškaraca nije razmišljalo o toj opciji, a 2% ih priznaje da ne podržava roditeljski dopust za očeve.

 

22.01.2014. 15:31:00
http://metro-portal.hr/hrvatski-ocevi-bi-na-rodiljski-dopust-ali-ih-je-strah/82845/